Bilden är delad i två sektioner. Den vänstra sektionen visar tre personer i en teknisk anläggning med elektriska skåp och kablar, omgivna av utrustning, en diskussion verkar pågå. Den högra sektionen är en illustration som visar ett fartyg på havet med sonarliknande vågor som sträcker sig ner mot havsbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny teknik ska öka skyddet av undervattenskablarna i Östersjön. ”Man kan identifiera exakt vilka båtar som rört sig i ett område”. Foto: Rebecka Haglund/Truls Wallin

Lettland utreder sabotage efter kabelbrott utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har åklagare redan avskrivit misstankarna om sabotage efter kabelbrottet mellan norra Gotland och lettiska Ventspils. Men i Lettland utreder polisen fortfarande möjligt sabotage – och menar att det är för tidigt att dra några slutsatser om vad som hänt.

I slutet av januari stormade Nationella insatsstyrkan fartyget Vezhen efter misstankar om grovt sabotage efter ännu ett kabelbrott i Östersjön. Men bara en dryg vecka senare slog den svenska utredningen fast att det inte handlar om sabotage.

– Det är fastställt att en kombination av väderläget samt brister i utrustning och sjömanskap bidrog till kabelbrottet. Förundersökningen har varit systematisk och noggrann för att kunna klarlägga händelsen, sade senior åklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande.

Kabelbrott i Östersjön

”Har vår egen utredning”

I Lettland, där utredningen pågår för fullt, undersöker polisen fortfarande om kabeln har skadats avsiktligt.

– Vi utreder fortfarande i den riktningen också, eftersom vi så att säga har vår egen utredning, säger polischefen Armands Ruks till lettiska LSM.

Enligt Armands Ruks vore det förhastat att uttala sig om huruvida kabelbrottet var avsiktligt eller inte, eftersom han menar att endast en brottsutredning kan ge svar på det.

Enligt Nato kvarstår risken för fler kabelbrott i Östersjön.

– Det finns en risk att vi kommer se flera incidenter, sade Arjen S. Warnaar, chef för Natos stående marinstyrka, nyligen till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Mats Ljungqvist som inte vill ge några kommentarer om den lettiska utredningen.

En person på en båt syns titta genom en kikare mot ett lastfartyg i horisonten över ett grått hav.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Natos styrkechef Arjen Warnaar varför det är viktigt att visa militär närvaro i Östersjön. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kabelbrott i Östersjön

Mer i ämnet