Matteo Salvini iklädd t-shirt med Putin på i Moskva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Italienska Lega Nord-ledaren Matto Salvini har flera gånger poserat i Putin-tröja. Hör mer om några av Putins vänner i EU i videon. Foto: X

Lista: Putins vänner i EU

Publicerad

Vilka partier man kan tänka sig att samarbeta med i Europaparlamentet har blivit en stor fråga i den svenska EU-valrörelsen.

Flera partier i EU anses ryssvänliga – och de finns inte bara på högerkanten i parlamentet.

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har öppnat för att samarbeta med ryssvänliga partier ur ID-gruppen i EU i frågor som inte rör Ukraina. Men vilka är de ryssvänliga partierna?

I Tyskland finns det två partier som betraktas som pro-ryska: Högernationalistiska Alternativ för Tyskland, som vill stoppa sanktionerna mot Ryssland och vapenleveranserna till Ukraina.

EU-val 2024

Men även vänsterkonservativa BSW, lett av Sahra Wagenknecht, anses vara ryssvänligt.

– Bündnis Sahra Wagenknecht är ett pro-ryskt vänsterparti som vill stoppa sanktionerna mot Ryssland, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Alternativ för Tyskland blev nyligen uteslutna ur ID-gruppen och BSW har ännu inte bestämt vilken grupp de vill tillhöra i parlamentet.

I videon går SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten igenom fem andra ryssvänliga partier att ha koll på inför EU-valet.

Partigrupperna i parlamentet

Parlamentsledamöterna sitter uppdelade i nationsöverskridande partigrupper. Ledamöterna röstar oftast med sin partigrupp.

De svenska partierna tillhör:

Moderaterna och Kristdemokraterna – EPP

Socialdemokraterna – S&D

Liberalerna och Centerpartiet – Förnya Europa (Renew)

Miljöpartiet – De gröna/EFA

Sverigedemokraterna – ECR

Vänsterpartiet – GUE/NGL (Vänstern)

Två grupper saknar svensk representation. Det är ID, som är en nationalistisk EU-kritisk partigrupp och NI, de utan partigrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet