• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Minnesmonument på Utöya, utanför Oslo i Norge. Foto: TT

Terrorns offer hedras på Utöya

Uppdaterad
Publicerad

Det är i dag fyra år sedan 69 ungdomar sköts ihjäl på Utöya. Uppskattningsvis 250 människor – där ibland Norges före detta statsminister Jens Stoltenberg – samlades i dag på ön för att minnas och sörja.

Mani Hussaini, ledaren för norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF), uppmanade inledningsvis alla till att resa sig för en tyst minut.

Lisbeth Röyneland, ordförande för den nationella stödgrupp som bildades efter händelserna, var första talaren.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

– Vi är många som har en tom stol runt middagsbordet, vi har många ungdomar som upplevt sin värsta mardröm, sa hon och beskriver de djupa svårigheter som anhöriga går igenom. Men hon pekar också på vikten av att minnas och att bekämpa extremism. Minnescentret i Oslo – som i dag invigts i en av de regeringbyggnader som skadades i bombdådet – är ett medel i kampen för detta.

– Kunskap är vårt främsta försvar mot hat, våld och extremism.

”Måste vara på ständig vakt”

Efter Röyneland tog Mani Hussaini plats vid talarstolen.

– Det går inte en dag utan att vi tänker på det som skett här. Många är fortfarande i sorg. Under de senaste fyra åren är det många som fått stöd. Vi måste fortsätta att stötta varandra – för tiden läker inte alla sår, säger han och nämner också terrordådet som inträffade i Suruc, Turkiet, för två dagar sedan, då en självmordsbombare slog till mot volontärer som förberedde en hjälpsändning till staden Kobane i Syrien.

– Det visar hur sårbar vår demokrati kan vara. Därför måste vi vara på ständig vakt. 22 juli var ingen naturkatastrof – Norge blev rammat av terror.

”Aldrig tolerera våld”

Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Störe:

– De unga har tänkt och handlat, och inte vänt ryggen åt den svarta dagen för fyra år sedan – utan tagit ansvar. Det gör fortsatt ont att komma hit, men det är gott att vara tillsammans.

– Det var detta gärningsmannen ville förstöra. Men nu vet vi – och budskapet utgår från den här platsen – att det inte blev så. I vårt land ska du vara trygg med din tro, din politiska uppfattning och din läggning. Vi ska aldrig tolerera att någon vinner genom våld. Det är detta som är Norge.

Läger åter till ön

I augusti i år kommer AUF för första gången sedan massakern att hålla ett ungdomsläger på ön. 

AUF har ett par år efter massakern hållit lägret på fastlandet, men sagt att man avvaktar med att flytta tillbaka verksamheten till ön till dess att byggnader renoverats

– Jag är väldigt glad och stolt över att AUF åter kan hålla sommarläger. Det ligger ett enormt arbete bakom, sa Eskil Pedersen, före detta AUF-ledare som själv var på Utöya under massakern.

Vad betyder det för de överlevande?

– Genom detta visar vi att terrorn inte segrar. Terrorn kan inte tvinga bort oss.

Minnesmärke avtäcks

I dag avtäcktes också det minnesmärke – ”Minnenas sår”, av konstnären Jonas Dahlberg – som kommer att bära vittnesmålet vidare till kommande generationer.

Norge minns terrordåden

Klockan 9.25 – minnesceremoni vid regeringskvarteret i Oslo.

Klockan 12.00 – minnesgudstjänst i Oslo domkyrka.

Klockan 16.00 – minnesceremoni på Utöya.

En särskild minnesutställning, det så kallade 22 juli-centret, har också sammanställts.

Terroristattackerna den 22 juli

Sammanlagt dödades 77 personer av Anders Behring Breivik den 22 juli 2011.

Bomben mot regeringskvarteren

Åtta människor dödades när bomben, som i en skåpbil korts in under en regeringbyggnad i Oslo, detonerade. Tio personer fick föras till sjukhus med livshotande eller allvarliga skador. Många blev också lindrigt skadade. Totalt utsattes cirka 325 personer för akut fara i attacken.

Skyttemassakern på Utöya

På Utöya dödades 69 människor. 55 fick föras till sjukhus, vissa av dem till akuten. På ön fanns 564 människor.

Källa: NRK/NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet