En ledare i 30-årsåldern i den uppmärksammade dansk-svenska gängkonflikten i somras, har gripits i Dubai.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ledare i 30-årsåldern i den uppmärksammade dansk-svenska gängkonflikten i somras, har gripits i Dubai. Nu finns oro för eskalering. Foto: SVT Arkiv

Gängledare i Danmark gripen i Dubai – beskrivs som Ismail Abdos högra hand

Uppdaterad
Publicerad

En gängledare i den dansk-svenska gängkonflikten har gripits i Dubai i helgen.

Mannen är allierad med efterlyste Ismail Abdo från Uppsala.

– Jag hoppas att det ska lugna konflikten, säger en källa till SVT.

Danska politiker har under hösten riktat stor kritik mot ”barnsoldater” från Sverige som åkt till Danmark för att utföra dåd.

Bakgrunden är stöld av flera hundra kilo hasch som ska ha tillhört Ismail Abdo och hans nu gripne allierade i Danmark. Den sida som har anklagats för att vara involverad i stölden eller åtminstone ha köpt de stulna drogerna är det danska gatugänget Loyal to Familia.

Svenska kriminella i Danmark

Efter att narkotikan försvann i somras skickades barn och unga svenskar över till Danmark för att utföra skjutningar och sprängningar. Flera bedöms ha rekryterats via sociala medier efter att ha svarat på annonser där de utlovats belöning för att ta på sig våldsuppdrag i landet. De anses bland annat ha rekryterats av danska gängkriminella allierade med Ismail Abdo.

Men nu har ledaren för den danska grupperingen som är allierad med den efterlyste Abdo själv blivit gripen i Dubai. Det bekräftar dansk polis i ett mejl till SVT.

”Polisen i Förenade Arabemiraten har på vår uppmaning gripit en 30-årig man med sikte på utlämning till Danmark. Han misstänks ha spelat en roll i flera fall av mordförsök och vapeninnehav kopplat till den aktuella gängkonflikten”.

Mannen har befunnit sig i Dubai en längre tid och styrt gänget från exil, på samma sätt som Ismail Abdo anses styra från Turkiet där han är medborgare.

Danmark hoppas konflikten mattas av

Danska myndigheter hoppas nu att den gripne mannen ska lämnas ut från Dubai, men det finns också oro för att han ska släppas.

Gripandet gör att det för tillfället finns en stor förhoppning att gängkriget ska avta, åtminstone från den dansk-svenska alliansens sida. Samtidigt som det bedöms svårt att veta vad Loyal to Familia kommer att göra när rivalen är inlåst.

– Jag tror inte att de är inställda på fred och kanske kommer försöka utnyttja situationen, säger en källa med insyn i gripandet och den danska gängmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet