Analys: Macrons utmaning – att förändra Frankrike

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är nu det gäller att fånga obeslutsamma väljare. Marine Le Pen slår hårt mot favoriten Emmanuel Macron. Han framställs som en del av den arroganta eliten medan hon själv är folkets kandidat. Det är ilskan från höger och vänster som Le Pen hoppas ska vändas mot Macron.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

För Macron blir utmaningen att övertyga väljarna att han kan förnya Frankrike.

Emmanuel Macron som är en oprövad kraft i fransk politik har en vision om att bryta upp stela politiska mönster och reformera ekonomin. Marine Le Pen är inte för ekonomiska reformer. Tvärtom tror hon det kan skada hennes kärnväljare. Folket måste välja, säger hon, det bästa för Frankrike eller total avreglering i Macrons händer.

Presidentval i Frankrike 2017

LÄS MER: De gör upp om presidentposten

Kandidater med helt olika världsbild

Det är många frågor som skapat stora rubriker i Frankrike de senaste åren. Terrorismen, förhållandet till islam, invandringen.

Mycket skiljer de två kandidaterna åt, som invandringsfientligheten och EU-kritiken hos Marine Le Pen i förhållande till EU-vänligheten och den positiva synen på flyktingar hos Macron.

LÄS MER: Le Pens ilska mot Fillons stöd till Macron: ”Gamla ruttna Republikanerna”

Ekonomin – den stora stridsfrågan

Trots känsloladdningen i de frågorna blir den stora striden sannolikt om ekonomin. Och en av de största utmaningarna som Macron ser det är att få igenom en avreglering av den franska ekonomin.

Till skillnad från andra europeiska länder har Frankrike inte genomfört långtgående arbetsmarknadsreformer, eller dragit ner på statens utgifter, eller skärpt bidragssystemet. Reformer som enligt Macron skulle få igång tillväxten och minska arbetslösheten.

Därför hoppade Macron av

Det var här Emmanuel Macron körde fast som ekonomiminister i den socialistiska regeringen. Han försökte få med sig andra parlamentariker för att få igenom reformer, men han blev frustrerad av att det politiska systemet hade så stora låsningar. Därför hoppade han av socialistpartiet för ett år sedan och startade sitt eget, På väg.

Måste bygga upp sitt parti i rekordfart

Problemet för Emmanuel Macron är att på kort tid få ihop ett politiskt stöd för sin politik. Parlamentsvalet är ju bara en månad efter presidentvalets andra omgång. Han måste bygga upp sitt parti i rekordfart och han måste skapa politiska allianser.

Flera av dem som förlorade i första omgången kommer att ge honom sitt stöd i valet, men det gäller också att förmå dem att fortsätta stödja honom i parlamentet.

Ung och oprövad

Emmanuel Macron är ung och relativt oprövad, men säger hans anhängare man ska inte underskatta hans förmåga, särskilt i debatter. Hans vision och energi har entusiasmerat väljarna, hans mittenprogram är tillräckligt vagt för att kunna dra väljare från vänster och höger.

Men i väljarkårens ytterkanter och bland många unga där kommer Marine Le Pen att hämta sina röster. Många misstror, precis som hon, en kandidat som varit bankman, minister i en  socialistregering och nu är för globalisering och för EU.

Och många arbertarklassväljare som oroar sig för framtiden har svårt att se honom som sin kandidat. Det kan bli svårt för honom att övertyga dem om att marknadsreformer är vägen mot välstånd för Frankrike.

LÄS MER: Presidentvalet i Frankrike 2017

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet