– Dialog och överenskommelser är del av vårt folks politiska kultur. Men staten har inte givit några positiva svar på dessa erbjudanden, säger Puigdemont när han i ett tv-sänt tal efterfrågar medling.
I ett uttalande avfärdar dock Rajoys kansli medling innan Puigdemont återigen börjar följa landets konstitution:
”Om Herr Puigdemont vill prata eller förhandla, eller vill sända medlare, vet han precis vad han först måste göra: återvänd till lagen”.
Puigdemont säger att han ska utropa självständighet inom några dagar.
– Jag känner mig redan som president i ett fritt land där miljoner av människor har fattat ett viktigt beslut, säger han i en intervju med tyska tidningen Bild.
Kanske på måndag
På frågan om vad Puigdemont skulle göra om den spanska regeringen skulle ingripa och ta kontroll över Kataloniens styre, svarar han att det skulle vara ”ett misstag som förändrar allt”.
Attackerar kungen
Enligt Puigdemont fick nära 900 personer vård sedan polisen försökt stoppa folkomröstningen. Myndigheterna har bara bekräftat 92 skadade. Fyra personer har lagts in på sjukhus, varav två allvarliga skadade, skriver AFP.
Kung Felipe tog i går kväll bladet från munnen. I ett tv-sänt uttalande anklagade han det katalanska ledarskapet för att bryta mot lagen och hota ”stabiliteten i Katalonien och hela Spanien”.
Nu säger Puigdemont att kungen ”avsiktligt bortser från miljoner av katalaner” genom att liksom centralregeringen i Madrid be regionen avstå sin självständighetssträvan.
– Kungen har antagit regeringens position och politik som har varit katastrofala i förhållande till Katalonien.
Fakta: Den katalanska folkomröstningen
I folkomröstningen fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.
Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat.
Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.
Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.
Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.
Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.