• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Magda Gad: ”Folk är extremt rädda och lider oerhört”

Uppdaterad
Publicerad

Talibanernas offensiv fortsätter. Flera strategiskt viktiga städer i norra Afghanistan har intagits på kort tid, och krigskorrespondenten Magda Gad beskriver rädslan bland befolkningen som enorm.

– Jag vill verkligen understryka att läget i landet är fruktansvärt, säger hon.

Rapporterna om misstänkta krigsbrott och attacker mot civila blir allt fler när Talibanernas grepp om Afghanistan hårdnar.

Magda Gad, krigskorrespondent för Expressen, befinner sig i huvudstaden Kabul. Hon beskriver läget i landet som fruktansvärt och att FN:s sändebud varnat för att situationen kan utvecklas till något som det finns få eller inga paralleller till det här århundradet.

Talibanernas maktövertagande

– Talibanerna tar mark väldigt snabbt och de krigar utan någon som helst hänsyn till civila. Jag har vittnesmål från till exempel Kandahar i syd att talibaner skjuter raketer och granater mot väldigt tätbefolkade bostadsområden. Det är en militär taktik för att driva ut människorna, ta deras hus och göra om husen till militära baser och stridspositioner, säger Magda Gad i SVT:s Morgonstudion.

Talibanerna har intagit tre afghanska provinshuvudstäder under söndagen. Det handlar om den strategiskt viktiga staden Kunduz i nordöstra Afghanisatan, liksom Sar-e-Pul och Kunduz, huvudorter i de nordliga provinserna med samma namn.

”Har redan lett till massflykt”

Uppgifterna om Kunduz fall kommer efter att hårda strider rasat mellan regeringsstyrkor och talibaner i de centrala delarna av staden. Talibanerna har haft som mål att ta kontroll över Kunduz i flera år. Att de nu intar staden är rörelsens största seger sedan den inledde sin stora offensiv i maj, efter att USA inledde sitt uttåg ur landet, och har ökat oron för att deras styre åter ska införas i landet.

– I områden som de har tagit över lever folk som under IS. Det är terrorstyre, folk är extremt rädda och lider oerhört mycket. Det kommer också påverka ekonomin, kan leda till massvält och har redan lett till massflykt. Det kan också leda till att hundratusentals människor kommer att dö, säger Magda Gad.

Varnar USA för inblandning

En talesperson för talibanerna uppger för Al Jazeera att det inte finns någon överenskommelse med den afghanska regeringen om eldupphör.

Talespersonen varnar också USA för att återigen blanda sig i, rapporterar TT.

Hör krigskorrespondenten Magda Gad berätta mer om situationen i Afghanistan i klippet ovan.

Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.

Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet