• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Stor risk att regeringen i Kabul faller”

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har intagit flera strategiskt viktiga städer i norra Afghanistan på kort tid. Och enligt experten Helene Lackenbauer på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är det en mycket oroande utveckling som kan leda till att den afghanska regeringen faller.

– Det är ett ganska troligt scenario, säger hon.

Utöver det direkta lidande som de pågående striderna innebär för befolkningen i landet oroas Helene Lackenbauer av effekterna det får på längre sikt om talibanerna tar makten.

– Många länder kommer troligen dra tillbaka sitt bistånd och det kommer bland annat att gå ut över utbildningsväsendet, livsmedelsförsörjningen och medellivslängden som med stor sannolikhet kommer att sjunka. Det är troligen den tragiska utveckling som vi kommer att få se efter de här 20 åren då Nato varit närvarande.

Talibanernas maktövertagande

– Just nu ser jag inga positiva tecken.

Kan tvinga fram förhandling

Hon säger att det finns flera möjliga utvecklingsscenarier för talibanernas pågående offensiv.

Ett av dem är att de avancerar till Kabul och att den sittande regeringen flyr samtidigt som de sista posteringarna faller.

– Eller så kan man tänka sig att tvingar den afghanska regeringen att förhandla och då kommer det att bli en förhandling på talibanernas villkor, säger hon.

”Expanderat sedan 2014”

Offensiven inleddes efter att USA påbörjat tillbakadragandet av sina trupper från landet efter en nära 20 år lång närvaro som inleddes med en USA-ledd invasion som innebar slutet för den dåvarande talibanregimen.

– Efter det fick de inte delta i fredsförhandlingarna och det har lett till att de i princip har väntat på ett tillfälle att få komma tillbaka, och sedan 2014 då Nato:s stridande trupp försvann har de expanderat kraftigt över landet.

I spelaren ovan svarar Helene Lackenbauer, forskningsledare på FOI, på tre frågor om den dramatiska utvecklingen i landet de senaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet