Med 340 röster mot 265 blev det ett överraskande nej för det förslag om utsläppshandeln som tyske kristdemokraten Peter Liese varit ansvarig för i EU-parlamentet.
Han är rejält bitter.
– En dålig dag för EU-parlamentet. Det är en skam att i mycket av det här så röstade ytterhögern, socialisterna och de gröna tillsammans, fräser Liese i plenisalen i Strasbourg.
Hela behandling av det så kallade ETS-systemet går nu i stället tillbaka till ny hantering i parlamentets miljöutskott. Därmed riskerar hela reformen att dra ut på tiden.
Kritik åt flera håll
Flera ledamöter är kritiska efter dagens utfall. Emma Wiesner (C) kallar det ett historiskt haveri.
– Idag skulle vi ha beslutat om Europas största klimatpaket någonsin men på grund av havererade förhandlingar och att de rödgröna och extremhögern gjorde gemensam sak lyckades vi inte nå någon slutsats idag utan man får skicka tillbaka det här på ytterligare förhandlingar och det kostar tid vi inte har för klimatet, säger hon till SVT.
Jacob Dalunde (MP) säger att det fanns en överenskommelse i miljöutskottet som de tyckte var tillräckligt bra och gärna hade röstat ja till.
– Men istället för att stå fast vid den uppgörelsen så valde de liberala och de konservativa att lämna den uppgörelsen och istället förlita sig på politiskt stöd från extremhögern för att få igenom sin konservativa politik. Det kan vi gröna inte acceptera.
Ta bort antalet utsläppsrätter
ETS-reformen ingår i Fit for 55, som är EU-kommissionens namn på det stora paket av miljöåtgärder som presenterades i fjol somras, och handlar om hur utsläppen i EU om 7,5 år ska ha minskat med 55 procent jämfört med basåret 1990.
Paketet innehåller 14 förslag, varav åtta nu ska hanteras av EU-parlamentet. Därefter går de vidare till slutliga kompromissförhandlingar med EU:s medlemsländer i ministerrådet. Förslaget om ETS-uppdateringen var den klart tyngsta av de förslag som behandlas i dag. Bland annat handlar ETS-förslaget om att i lagom takt ta bort antalet utsläppsrätter.
Fakta: Klimatförslagen
Här är de åtta klimatförslagen som EU-parlamentet röstar om under onsdagen (med ansvarig ledamot inom parentes):
- Reviderat system för handeln med utsläppsrätter, ETS (Peter Liese, Tyskland)
- Inrättande av en social klimatfond (David Casa, Spanien och Esther de Lange, Nederländerna)
- Skapandet av en gränsjusteringsavgift, CBAM (Mohammed Chahim, Nederländerna)
- Två förslag om flygets roll i utsläppshandeln (Suncana Glavak, Slovakien)
- Ansvarsfördelning för utsläpp som inte ingår i ETS-systemet (Jessica Polfjärd, Sverige)
- Hanteringen av utsläpp från mark- och skogsanvändning, LULUCF (Ville Niinistö, Finland)
- Utsläpp från bilar och skåpbilar (Jan Huitema, Nederländerna)
- Omröstningarna sker i två omgångar från klockan 12 och klockan 17.
Källa: EU-parlamentet.