Det var en långdragen debatt under många timmar inför omröstningen. Under hela natten stod senatorerna och talade för och emot riksrätt för den brasilianske presidenten, inte förrän halv sex på morgonen lokal tid var det färdigdebatterat och färdigröstat.
Rousseff förbereder sorti
Samtidigt som debatten pågick tömde presidenten sitt kontor i Palácio do Planalto, skriver O Estado de São Paulo. Tidningen rapporterar att Dilma Rousseff packat ihop sina personliga tillhörigheter och skickat dem till presidentresidenset. Enligt personalen på kontoret gick dokumentförstörare och pappersskannrar ”nonstop” under onsdagen.
Dilma Rousseff anklagas för att ha sminkat över budgetunderskott genom lån inför valet 2014, vilket hon själv anser är ett standardförfarande i brasiliansk politik.
Ersätts i väntan på rättegång
En majoritet av ledamöterna väntades redan före ödesomröstningen rösta för att Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt – vilket i längden kan innebära slutet på vänsterstyret i Brasilien. Förlorar Dilma, som hon allmänt kallas i Brasilien, så stängs hon av från presidentposten i 180 dagar och ersätts av vicepresidenten Michel Temer i väntan på rättegång.
Efter en rättegången, som kan pågå i upp till sex månader och därmed fortsätta över sommar-OS i Rio de Janeiro, krävs två tredjedelars majoritet för att permanent tvinga henne från makten.
HD avslog vädjan
Tidigare i veckan tändes ett hopp hos regeringsanhängare om att förhala processen då underhusets talman oväntat ogiltigförklarade en tidigare omröstning. Men beslutet drogs snabbt tillbaka. Som en sista möjlig utväg lämnade Dilmas stab på tisdagen in en vädjan till Högsta domstolen om att stoppa processen – men den avslogs.
Rousseff hävdar att processen är olaglig och liknar den vid en kupp från högern med syfte att rulla tillbaka de reformer som gagnat miljontals fattiga som Arbetarpartiet drivit igenom under sina 13 år vid makten. Temer och hans parti PMDB, som hoppade av regeringssamarbetet i mars, utmålar sig däremot som räddare i nöden som kan bringa stabilitet inför valet 2018.
Den politiska krisen i Brasilien
Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.
Samtidigt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp.
Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon fifflat med budgeten inför förra valet.
Efter att kongressens underhus röstade för att inleda processen väntar ärendet på ett avgörande i senaten. Där krävs enkel majoritet i omröstningen för att inleda en rättegång, som kan ta upp till 180 dagar. Under den tiden stängs Dilma Rousseff av från presidentposten och vicepresidenten Michel Temer träder in.
För att hon ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.