Angela Merkel visades runt av Makedoniens premiärminister Zoran Zaev under ett besök i landet tidigare i september. Foto: TT

Makedoniens president anklagar väst för inblandning i valet

Uppdaterad
Publicerad

Makedoniens president Gjorge Ivanov har inte gjort någon hemlighet av att han ogillar landets väntade namnbyte till Nordmakedonien. Inför folkomröstningen på söndag har han manat väljarna att stanna hemma och kritiserat USA och EU för att lägga sig i valet.

Avtalet med Grekland som ger Makedonien en möjlighet att gå med i Nato och EU i utbyte mot att man byter namn till Nordmakedonien är ”en fälla” och ”flagrant kränkning” av landets självständighet, säger den konservative presidenten Gjorge Ivanov.

När han på torsdagen talade i FN kritiserade han väst för att lägga sig i landets angelägenheter. Makedonien har den senaste tiden haft en kavalkad av internationella toppolitiker på besök. Tysklands Angela Merkel, USA:s försvarsminister James Mattis, EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är några av dem som varit i landet för att uppmuntra väljarna att rösta ja till ett namnbyte.

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Ryssland anklagas för medling

Ivanov kritiserade politikerna för att ha framställt namnbytet som landets enda hopp att gå med i Nato och EU.

– Skulle ni acceptera inblandning i er inrikespolitik? Varför krävs det då av oss att acceptera något ingen annan i världen skulle göra? undrade han.

Väst har i sin tur anklagat Ryssland för att lägga sig i folkomröstningen, för att få makedonierna att rösta nej och därmed inte kunna gå med i Nato.

Grekland och Makedonien har varit i en konflikt kring namnet Makedonien sedan 1990-talet. Grekland menar att namnet endast kan användas för den grekiska regionen Makedonien och har krävt att landet döps om, under tiden har man blockerat inträdet i Nato och EU. Tidigare i sommar kom Greklands och Makedoniens premiärministrar överens om att Makedonien ska bli Nordmakedonien.

Frågan anses vilseledande

Ivanov har vägrat skriva under uppgörelsen och uppmanar nu väljarna att stanna hemma på söndag. Folkomröstningen är ogiltig om färre än 50 procent av befolkningen röstar, men den är också bara rådgivande vilket innebär att parlamentet kan rösta igenom avtalet ändå. Den socialdemokratiske premiärministern Zoran Zaev har sagt att han kommer att avgå om det blir ett nej.

Oppositionen har länge högljutt motsatt sig avtalet men inför omröstningen sagt till väljarna att välja med hjärtat och samvetet. Den kontroversiella omröstningen har också blivit kritiserad för hur frågan är ställd. Makedonierna kommer få svara på frågan ”Är du för ett medlemskap i EU och Nato genom att acceptera avtalet mellan Makedonien och Grekland?” vilket oppositionen menar är vilseledande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet