Foto: Mickan Mörk/TT

Mali beordrar Sveriges ambassadör att lämna landet

Uppdaterad
Publicerad

Malis utrikesdepartement uppger att Sveriges ambassadör i huvudstaden Bamako har uppmanats att lämna landet inom 72 timmar, rapporterar Reuters.

Bakgrunden uppges handla om ett ”fientligt” uttalande av Sveriges biståndsminister Johan Forssell (M), som i onsdags uttalade sig om att Sverige har beslutat att fasa ut biståndet till Mali, enligt Reuters.

”Regeringen har noterat Malis regerings anmärkningsvärda beslut att uppmana Sveriges ambassadör att lämna landet”, meddelar utrikesminister Tobias Billström (M).

Regeringen fattade i december förra året beslut om att påbörja processen att dra in biståndet till Mali. Biståndsmyndigheten Sida skriver på sin hemsida att biståndet fasas ut under 2024.

– Malis militärjunta vänder sig mot Ryssland och stödjer deras krig mot Ukraina, sade biståndsminister Johan Forssell till TV4 Nyheterna i januari.

Ska avveckla svenska ambassaden i Mali

I juni meddelade regeringen att de även kommer att avveckla Sveriges ambassad i Bamako, bland annat eftersom processen att dra in bistånd till landet ”minskar mervärdet av permanent närvaro”.

Sverige ska även avveckla sin ambassad i Ouagadougou i Burkina Faso och avser istället att öppna en ambassad i Dakar i Senegal.

Mali klippte banden med Ukraina

Tidigare i veckan bröt Mali alla diplomatiska kontakter med Ukraina, varpå Niger hängde på med hänvisning till att Ukraina stöttar terroristgrupper.

– Ryssland har under en lång tid genomfört avancerade påverkansoperationer i den här regionen och det har varit väldigt framgångsrikt, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.