Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det som hände under stormningen? Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TT

Man döms till 20 års fängelse efter stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som döms till 20 års fängelse, David Dempsey, 37, var en av de våldsammaste upprorsmakarna under stormningen av USA:s kongress 2021. Han stampade på polisers huvuden, svingade med en stolpe och sprejade med pepparsprej.

– David Dempey är politiskt våld personifierat, sa advokaten Douglas Brasher till domaren under rättegången, enligt AP.

David Dempey, som är hemmahörande i Kalifornien, hade på sig skyddsväst, hjälm och en amerikansk flagga för att täcka sitt ansikte under stormningen av Capitolium.

– Ditt agerande den 6 januari var exceptionellt flagrant. Du drogs inte med i stunden, sa domaren till Dempsey under rättegången.

37-åringen ska ha klättrat på andra demonstranter för att nå fram till poliser vilka han bland annat även slog med en metallkrycka, avbrutna möbeldelar och sprejade med pepparsprej.

Här klättrar Dempsey på de andra demonstranterna. Foto: AP

Han döms till 20 års fängelse, det näst längsta straffet som utdelats efter stormningen. Dempsey har tidigare dömts för inbrott, stöld och misshandel. Misshandelsdomen föll efter att Dempsey anföll personer som demonstrerade mot Donald Trump år 2019, skriver AP.

Över 900 har dömts

Totalt har över 1400 personer åtalats för stormningen av Capitolium och över 900 har dömts. Två tredjedelar av de dömda har fått fängelsestraff – allt från 5 dagar till 22 år.

Den som dömdes till 22 år var Enrique Tarrio, exledare för högerextrema Proud Boys. Åklagarna hävdade att Enrique Tarrio var den som styrde gruppen under attacken.

Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.