• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har sagt att han vill modernisera Saudiarabien – men många kritiker menar att landet har förråats under hans styre. Foto: Cliff Owen/TT

Massavrättningar tecken på ”förråat” Saudi

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens massavrättning nyligen är ett led i brutaliseringen av den saudiska staten under kronprins Mohammed bin Salman. Det anser flera bedömare, som nu varnar för ökade sekteristiska spänningar i det ultrakonservativa kungadömet.

Trettiosju personer avrättades i onsdags i Saudiarabien för olika påstådda brott, de flesta tillhörande den shiitiska minoriteten. Anklagelserna spänner från deltagande i protester mot styret i Riyad till spioneri för Saudiarabiens ärkefiende Irans räkning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Såväl FN som människorättsgrupper har fördömt avrättningarna. Human Rights Watch (HRW) och Amnesty International anser att rättegångarna varit ett spel för gallerierna och att erkännandena tvingats fram genom tortyr. Extra upprörande är det faktum att flera av de avrättade var minderåriga då de dömdes, anser FN.

– Motbjudande, kommenterar Michelle Bachelet, världsorganisationens högkommissarie för mänskliga rättigheter, enligt AFP.

Varning till shiiter

I januari 2016 genomfördes en liknande massavrättning, då 47 personer avrättades anklagade för terrorism. En av de som då halshöggs var den shiamuslimske religiöse ledaren Nimr al-Nimr, vilket utlöste en diplomatisk kris mellan Saudiarabien och det shiitiska Iran.

Förra veckans avrättningar kan ses som en varning till andra shiiter i Saudiarabien att hålla sig på mattan, enligt Bitte Hammargren, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

-Det är ett sätt för makthavarna att skicka en signal till shiamuslimerna: Det är bara att underkasta sig. Det visar också att det inte finns någon rättssäkerhet, säger hon.

Brutalitet under ytan

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har de senaste åren talat sig varm om att öppna den religiösa diktaturen mot omvärlden. Vissa restriktioner har lyfts, som det tidigare förbudet för kvinnor att köra bil. Men PR-maskineriet kring MBS, som han också kallas, är väloljat, och bakom talet om att modernisera det saudiska samhället finns en brutalitet som är värre än på många årtionden, enligt Hammargren.

– Mohammed bin Salman kan jämföras med den unge Saddam Hussein, som också ville modernisera Irak, men var stenhård mot alla kritiker och oppositionella. På samma sätt har Mohammed bin Salman skapat en stat som är mer aggressiv mot landets egna shiamuslimska befolkning och sina egna kritiker. Under hans styre har Saudiarabien förråats, med kriget i Jemen, mordet på Jamal Khashoggi och fängslade kvinnorättsaktivister, säger hon.

”Ohämmat våld”

Thord Janson, Saudikännare vid Göteborgs universitet, delar bilden av en brutalisering av den saudiska staten.

– Saudiarabien är inget roligt land att leva i i dag. Det är ett starkt ord, men det ligger nära till hands att beskriva det som ett terrorvälde. Man rör sig åtminstone åt det hållet. Det är ett ohämmat våld, säger han.

Fakta: Absolut monarki

Saudiarabien är en absolut monarki styrd av kungafamiljen, huset Saud. Kronprins Mohammed bin Salman har de senaste åren haft ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet.

Landet har inga politiska partier och inget valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Landet är världens största oljeproducent.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.