Demonstrant i Tel Aviv i Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste höja våra röster”. Hundratusentals israeler demonstrerar i Tel Aviv. Foto: Reuters

Massdemonstration i Tel Aviv – kräver att gisslan kommer hem

Publicerad

Enligt arrangörerna har ungefär 500 000 israeler samlats i Tel Aviv för att demonstrera mot premiärminister Netanyahu.

Det är långt från första gången demonstranter samlas för att kräva ett avtal om vapenvila och att gisslan frisläpps – men enligt israeliska medier är det ett rekordhögt deltagande.

Minst fem personer uppges ha gripits i demonstrationerna.

Demonstranterna samlades utanför den israeliska arméns högkvarter i Tel Aviv på lördagskvällen. Kravet är att premiärminister Netanyahu och regeringen kommer överens med terrorstämplade Hamas om en vapenvila, så att gisslan som hålls i Gaza kan komma hem.

Samtidigt har demonstranter samlats utanför premiärminister Benjamin Netanyahus hem i Jerusalem och på andra platser i Israel, bland annat i städerna Haifa och Kfar Saba, enligt Times of Isreal.

Krig mellan Israel och Hamas

Flera demonstranter har avvisats av säkerhetsstyrkor och minst fem uppges ha gripits i Tel Aviv.

– Vi måste ropa högt, de måste hem nu, vi kan inte vänta längre. Det har gått elva månader och de dör nere i de där tunnlarna, säger demonstranten Osnat Gosh.

Netanyahu: Släpper inte korridoren

Snart ett år in i kriget har flera försök gjorts för att få till stånd ett avtal om vapenvila och att få gisslan frisläppt, men än har inget gått i lås.

För en vecka sedan hittades ytterligare sex israeliska gisslan dödade i Gaza, vilket har lett till en ökad press på Netanyahu och regeringen.

Netanyahu har, utöver påtryckningarna från israeler, också pressats av USA och andra allierade för att nå ett avtal. Trots det har premiärministern hållit fast vid kravet om fortsatt kontroll över Philadelphi-korridoren, mellan Gaza och Egypten, något som Hamas tidigare inte har accepterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet