Flera dödsfall och massgripanden rapporteras i samband med gatuprotester mot det ifrågasatta valresultatet i Venezuela. Foto: CARLOS LANDAETA

Massgripanden och dödsfall under protesterna i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Flera dödsfall och massgripanden rapporteras i samband med gatuprotester mot Venezuelas regims påståenden om seger i söndagens val.

Militären uppges svära trohet till presidenten Nicolás Maduro.

Men oppositionsledaren Edmundo González säger sig ha bevis på att han vann stort.

Protesterna bröt ut så fort regimen gick ut med Maduros seger natten till måndagen – ett resultat som oppositionen och kritiker anser vara riggat.

Även i flera fattiga områden där stödet för Maduros hårda styre tidigare varit stort, ropade människor "frihet!" och "regeringen ska falla!", rapporterar nyhetsbyråer.

Demonstrationerna blev våldsamma när säkerhetsstyrkor försökte stoppa dem med tårgas och gummiklädd ammunition. På eftermiddagen svensk tid hade minst tre dödsoffer, två i delstaten Aragua och ett i huvudstaden Caracas, krävts och 44 skadats, enligt nätverket The National Hospital Survey.

Ytterligare en person har dött i delstaten Yaracuy, enligt organisationen Foro Penal.

Venezuelas justitieminister Tarek William Saab sade på tisdagen att 749 personer gripits i samband med protesterna, och att de gripna ska åtalas för "motstånd mot myndigheter, och i de grövsta fallen: terrorism".

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino sade i en tv-sänd kommentar att militären var "fullständigt lojal" med president Maduro.

"Visar seger"

Oppositionen hävdar att man kommit över mer än 70 procent av rösträkningsdokumenten som visar att deras kandidat Edmundo González fått över dubbelt så många röster som Maduro i söndagens val.

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS säger att valet präglats av "manipulation" och skriver i ett uttalande att Maduros styre har "tillämpat ett repressivt system, i kombination med handlingar som syftat till att helt förvränga valresultatet".

Kritik utifrån

Den internationella kritiken mot valet är omfattande. I samband med beskedet från Caracas krävde nio latinamerikanska länder en oberoende granskning av valresultatet. Venezuela har svarat med att förklara diplomater från Argentina, Chile, Costa Rica, Peru, Panama, Dominikanska republiken samt Uruguay för icke önskvärda i landet.

Kritik mot valresultatet luftades även från USA, Storbritannien, Frankrike och Spanien. FN:s generalsekreterare kräver full transparens.

Men flera länder har samtidigt visat sitt stöd för Maduro som president – däribland Kuba, Nicaragua, Bolivia och Honduras. Hans regering fick också stöd från både Ryssland och Kina.

Oppositionsledaren María Corina Machado och presidentkandidaten Edmundo González. Foto: Cristian Hernandez/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.