Nicolas Maduro, Andrés Rivarola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt för regimen att hålla sig kvar i längden”. Hör professor Andrés Rivarola om vad som händer i Venezuela efter att Maduro klamrat sig kvar vid makten. Foto: Fernando Vergara/AP

Nicolas Maduro utropas till vinnare i valet i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande presidenten Nicolas Maduro vinner valet i Venezuela, enligt landets valkommission. Resultatet ifrågasätts redan och oppositionspartiet hävdar att det har förekommit valfusk.

– Det kommer bli ett infekterat efterspel där det internationella samfundet kommer att spela en viktig roll, säger SVT:s utrikesreporter Tigran Feiler.

Resultatet som meddelas av den nationella valkommissionen CNE kommer som en chock för många, inklusive oppositionspartiledaren, eftersom flera vallokalsundersökningar pekade på en seger för den socialistiska Maduros motståndare, enligt BBC.

– Det har varit uppenbart under hela valrörelsen att valet inte gått schysst till. Regeringen med Maduro i spetsen har försökt att göra det så svårt som möjligt för oppositionen, men nu är ju frågan om det också förekommit direkt valfusk, säger SVT:s utrikesreporter Tigran Feiler.

Oppositionsledaren Edmundo Gonzalez skrev på X, strax innan valresultatet offentliggjordes, att resultaten var obestridliga och att ”landet valt en fredligt förändring.”

Ifrågasatt resultat

Istället för ett maktskifte vinner Maduro sin tredje mandatperiod, trots att många venezuelaner velat se en förändring efter 25 år med det socialistiska partiet PSUV vid makten.

Enligt valkommissionen fick Maduro 51 procent av rösterna medan oppositionens Edmundo Gonzalez fick 44 procent.

Det senaste valet 2018 har ifrågasatts och kallats för varken fritt eller rättvist. Inför årets val uppmanade Gonzalez sina anhängare att hålla vakt vid vallokalerna för att minska risken för valfusk. Enligt SVT:s utrikesreporter finns det nu en oro för en ”våldsam utveckling”, vilket presidenten lyfter i sitt segertal.

– Han säger att han kommer ta i med hårdhandskarna mot dem som försöker destabilisera landet. Det är ett sätt för Maduro att skrämma folk till att inte gå ut och demonstrera på gatorna, säger SVT:s utrikesreporter.

”Stark oro”

Valkommissionen, som kontrolleras av personer lojala med Maduro, offentliggjorde inte sammanställningarna från alla vallokaler omedelbart, vilket gör det svårare för oppositionen att bevisa fusk.

– Vi ser redan nu hur länder positionerar sig, säger Tigran Feiler.

Bland annat Chiles president Gabriel Boric har sagt att han inte kommer att acceptera Maduro som president om man inte kan presentera konkreta siffror och USA:s utrikesminister Anthony Blinken är kritisk till resultatet.

– Vi hyser stark oro att det offentliggjorda resultatet inte speglar viljan eller rösterna hos Venezuelas folk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.