människor som står bakom avspärrningar. En man med ett papper i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur människor köar i Venezuelas huvudstad Caracas för att lägga sin röst. Se även när presidenten Maduro är på plats och röstar. Foto: AFP/Cristian Hernandez

Oro för ännu ett odemokratiskt val i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Venezuela och medan den sittande presidenten Nicolás Maduro vill bli omvald en tredje gång står oppositionen starkt enad bakom en gemensam kandidat.

Men den redan befintliga oron för att valet inte ska gå rätt till har ökat, efter rapporter om att utländska valobservatörer stoppats.

Förra året kom vänsterpopulistiske Nicolás Maduros regering överens med oppositionen om att hålla fria val 2024. Internationella observatörer skulle tillåtas för att övervaka det hela, och i potten låg att USA tillfälligt lättade på sina sanktioner mot Venezuelas olje-, gas- och guldsektor.

Sedan dess har Maduro, som styrt landet sedan 2013, börjat backa ur överenskommelsen.

Inför valet på söndagen har mätningar visat ett enormt stöd för oppositionsledaren Maria Corina Machado – av New York Times beskriven som Venezuelas ”Iron Lady”. Hon har dock stoppats av de regimlojala myndigheterna från att ställa upp. Likaså kandidat efter kandidat efter henne. Den samlade oppositionens kandidat är nu en lågmäld diplomat vid namn Edmundo Gonzáles. Och för första gången på årtionden verkar oppositionen i landet faktiskt ha en chans.

Observatörer nekades inresa

Men oro finns alltjämt för ännu ett odemokratiskt val. Det har ökat ytterligare efter rapporter om att valobservatörer stoppats från att övervaka presidentvalet.

Bland annat kom Mexikos tidigare president, Vicente Fox, och andra Madurokritiker på väg till Venezuela inte längre än till Panama, då planet de satt i inte gavs tillstånd att landa så länge de var ombord. Venezuelas regering har avvisat anklagelserna, enligt BBC. Men redan tidigare i veckan varnade Diosdado Cabello, Maduros vice partiledare, den mexikanske presidenten och hans kollegor från Colombia, Costa Rica och Bolivia att de skulle kastas ut om de kom.

Tio personer i en delegation från det spanska tidigare regeringspartiet, konservativa Folkpartiet (PP), sattes i förvar på flygplatsen Caracas vid ankomsten. Även chilenska senatorer har nekats inresa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Övervakare från FN och det USA-baserade Carter Center tillåts dock.

Alejandra Rivas i Caracas är en av de venezuelaner som röstat under presidentvalet. Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Den socialiströrelse som Maduro leder har haft makten i Venezuela i 25 år. Blir han omvald en tredje gång väntar sex år till vid makten.

Om oppositionen vinner är frågan om presidenten kommer att acceptera nederlaget, och det finns en överhängande risk för att det återigen blir ett val utan demokratisk legitimitet.

folk demonstrerar med flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många som stödjer oppositionen i Venezuela demonstrerade inför presidentvalet. Foto: María Corina Machado/X

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.