Här är ett av de tomma lagren efter stölderna i veckan. Bilden har lagts upp på Twitter av David Beasley som är chef över FN:s livsmedelsprogram. Foto: WFP

Maten stals – nu pausar FN arbetet i drabbade området

Publicerad

Under veckan har militära grupper slagit till mot FN:s livsmedelsprograms (WFP) tre lager i delstaten Norra Darfur i Sudan. Mer än 5000 ton mat har stulits – och nu pausar FN arbetet i det drabbade området.

Räderna mot FN:s lagerbyggnader började på tisdagen. Beväpnade grupper attackerade och länsade då ett lager i El Fasher i Norra Darfur.

Myndigheterna gick ut med ett utegångsförbud men det hjälpte inte.

På torsdagen hade, enligt FN, samtliga tre lager i Norra Darfur attackerats av beväpnade grupper. Totalt ska mer än 5000 ton mat ha försvunnit.

Två miljoner människor drabbade

”Den här stölden berövade närmare två miljoner människor på den mat och det näringsstöd de desperat behövde”, skriver David Beasley, WFP:s chef, på Twitter.

Han fortsätter:

”Det är inte bara enorm tillbakagång för vårt arbete i landet, det äventyrar också säkerheten för vår personal och minskar vår möjlighet att hjälpa de mest sårbara familjerna”

Enligt WFP går det inte att transportera mat från andra delar av landet utan att det i så fall skulle drabba de behövande där. Så i stället har de nu helt pausat sitt arbete i Norra Darfur.

Protester mot statskupp

Sudan är ett av världens fattigaste länder med fler än 11 miljoner människor i behov av hjälp under 2022, enligt FN.

Stora protester pågår i landet sedan militärkuppen i oktober då bland annat premiärminister Abdalla Hamdok greps. Han har senare återinstallerats som premiärminister men med en militär överrock. Kuppgeneralen Abdel Fattah al-Burhan beskrivs som landets verkliga ledare.

Under nyårsdagen ska fem personer ha dött under protester i torsdags, enligt AP. Totalt ska totalt 53  personer dött sedan kuppen i oktober.

Polisen i Sudan meddelade i ett uttalande på nyårsafton att fyra demonstranter har dött och 290 skadats i protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.