Storbritanniens premiärminister Theresa May i parlamentet på onsdagen. Foto: House of Commons/AP/TT

May och Corbyn i ”konstruktivt” samtal om Brexit

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn inledde sina brexitsamtal med att lägga upp en plan för fortsatta samtal. Vid sidan av detta har det brittiska parlamentet röstat oavgjort om att fortsätta rösta.

Målet med samtalen är att May och Corbyn ska komma fram till en kompromiss med utgångspunkt i hennes förslag till utträdesavtal, som flera gånger har avvisats av parlamentet. Om de kommer fram till en kompromiss planerar May att låta parlamentet rösta om den före den 10 april, då EU ska hålla ett toppmöte om brexit.

– Dagens samtal var konstruktiva. Bägge sidor visade flexibilitet och ett åtagande för att föra den rådande brexitosäkerheten mot sitt slut, säger en talesperson för Mays regering och fortsätter:

– Vi har enats om en dagordning för att säkerställa att vi fullgör det brittiska folkets vilja och slår vakt om jobb och säkerhet.

Sonderat terrängen

En talesperson för Labourpartiet beskriver också samtalen som konstruktiva och låter meddela att man i ett första skede har sonderat hur möjligt det är att nå en enighet.

Jeremy Corbyn gick in i samtalen med krav om att en tullunion och arbetstagares rättigheter ska vara prioriterade frågor, rapporterar BBC.

Efteråt berättar Corbyn att de talat om tullunionen, men han säger inte vad de kommit fram till. Han berättar vidare att han och May inte nått en samsyn vad gäller möjligheten att låta det brittiska folket rösta om villkoren för brexit, vilket stora delar av Labour önskar.

– Det nåddes inte någon överenskommelse gällande det. Vi lade bara fram det, säger oppositionsledaren, som i övrigt beskriver mötet som ”nyttigt, men resultatlöst”, enligt Reuters.

– Det har inte skett så mycket förändring som jag hade hoppats på.

Vill undvika avtalslöst

När det brittiska parlamentet tog ställning till huruvida det skulle hålla nya vägledande brexitomröstningar på måndag nästa vecka blev resultatet oavgjort. Det är första gången på 26 år som en omröstning i underhuset slutar lika.

Talmannen John Bercow fällde avgörandet, då han i enlighet med praxis lade sin röst på den nekande sidan och fällde förslaget.

Under onsdagskvällen röstar ledamöterna också om ett nytt lagförslag för att undvika ett avtalslöst brexit. Det förbinder May att begära en ny förlängning av utträdesklausulen, artikel 50, i det fall landet är på väg att lämna unionen utan att ett avtal har nåtts.

Förslaget har passerat de första stegen med minimal marginal och ytterligare omröstningar väntas under kvällen.

12 april gäller nu

I nuläget har Storbritannien fram till den 12 april på sig att föreslå en brexitplan som EU måste godkänna. Annars kommer landet att krascha ut den dagen utan en överenskommelse.

May kan tänka sig att skjuta upp landets utträde ytterligare, som längst till den 22 maj, meddelade hon efter ett sju timmar långt möte med sin regering på måndagen.

Om förlängningen skulle bli längre än så tvingas Storbritannien vara med i valet till EU-parlamentet, vilket inte är planen. Utträdesdatumet har tidigare skjutits upp från den 29 mars till den 12 april.

May säger att det fortfarande är ett alternativ att lämna EU den 12 april utan ett utträdesavtal, men att det bästa vore att komma fram till en överenskommelse.

EU:s permanente ordförande Donald Tusk uppmanar till tålamod kring brexitprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.