Sonen Lachlan Murdoch kommer att ta över efter Rupert Murdoch, som lämnar ifrån sig makten i familjens medieimperium. Foto: AP

Mediemogulen Rupert Murdoch avgår – lämnar över till sonen Lachlan Murdoch

Uppdaterad
Publicerad

Mediemogulen Rupert Murdoch avgår som ordförande för Fox Corporation och mediekoncernen News Corp. Det rapporterar Fox News och flera nyhetsbyråer. Sonen Lachlan Murdoch kommer att ta över.

Rupert Murdoch informerade på torsdagen sina kollegor att han slutar och lämnar ifrån sig makt i familjens bolag. Han skriver att han är vid god hälsa och att han i november lämnar över till sonen Lachlan, som blir ensam ordförande i båda företagen, rapporterar Fox News.

Den australisk-amerikanske affärsmannen Rupert Murdoch, 92, brukar beskrivas som en av världens mest inflytelserika personer. Hans familj har under decennier byggt upp ett imperium som gett dem stor makt. Murdoch har genom åren varit kontroversiell och stått i centrum för flera stora medieskandaler. 2011 anklagades hans tidning News of the World för att ha hackat och avlyssnat flera kändisars telefoner. Avlyssningsskandalen tvingade Murdoch att be om ursäkt. Flera utredningar inleddes, en del nyckelpersoner dömdes och andra fick sparken. Tidningen lades dessutom ner efter skandalen.

I presidentvalet 2020 gav hans tv-bolag Fox News stort utrymme åt konspirationsteorin att valet var riggat och anklagades för att ha sänt inslag med falska uppgifter.

Äger flera stora tidningar

I Murdochs imperium finns också tidningar som den brittiska tabloidtidningen The Sun, Londontidningarna Times, Sunday Times och New York Post.

”Under hela mitt yrkesliv har jag dagligen varit engagerad i nyheter och idéer, och det kommer inte att förändras. Men nu är det dags för mig att göra annat”, skriver han i brevet till kollegorna, enligt Fox News.

Lachlan Murdoch har publicerat ett uttalande där han gratulerar sin pappa och det arv han har lämnat efter sig i sina bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.