Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren pekar med hela handen när hon sitter i Utrikesbyråns studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren menar att normaliseringsavtalet mellan Israel och Hamas ligger på is efter attacken. Foto: Marie Walter/SVT

Efter Hamas attack – det händer med ”århundradets avtal”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget mellan Hamas och Israel sätter ”århundradets avtal” på spel. USA vill normalisera relationen mellan Saudiarabien och Israel, men tidigare utrikesministern Ann Linde (S) tror det blir svårt.

– Som det ser ut nu går det inte att göra något och fortsätta normaliseringen, säger hon i SVT:s Utrikesbyrån.

Normaliseringsavtalet som USA försökt få till mellan Saudiarabien och Israel handlar om en gemensam vision om ett järnvägs- och energisystem. Dessutom skulle Saudiarabien få samarbeta militärt med USA och eventuellt få visst beskydd från Iran. Israel däremot skulle bland annat lova att inte bygga nya bosättningar på palestinsk mark.

Terrororganisationen Hamas attack på Israel har dock förändrat chansen att nå ett sådant avtal.

Krig mellan Israel och Hamas

– Alla grannländer är otroligt nervösa. Från Trumps presidentskap i USA inleddes en process där arabstaterna öppnade för fullskaliga relationer med Israel. Juvelen i kronan för Israel vore en normalisering med Saudiarabien, men det är pausat nu, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.

Biden: ”Vill störa normaliseringsprocessen”

Under ett kampanjmöte i fredags anklagade USA:s president Joe Biden Hamas för att medvetet försöka förstöra närmandet mellan Israel och Saudiarabien med sin attack på Israel.

– Hamas visste att jag på väg att diskutera Israel med Saudiarabien, och gissa vad – saudierna ville erkänna staten Israel, sa Joe Biden.

Under en intervju med BBC tidigare i veckan fick Biden frågan om normaliseringsprocessen nu är förstörd

– Jag tror det fortfarande är aktuellt men det kommer ta tid att få det klart. Att man rör sig mot en normalisering ligger både i de arabiska ländernas och Israels intresse, svarade han.

Se Utrikesbyrån: Bästa Fiender om konsekvenserna efter Hamas attack i Israel på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet