Mellanösternexperten: Iran kommer att behöva göra någonting militärt

Uppdaterad
Publicerad

Löften om hämnd har hörts från Iran efter att den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i fredags. Vad som kommer att hända eller var det kommer att ske kan man bara spekulera i, menar Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska Institutet.

– De kommer nog minst lika mycket tänka på vad som är strategiskt användbart för dem, säger han.

Den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i fredags. Soleimanis efterträdare Esmail Ghaani har gått ut med hotfulla löften riktade till USA om att ”åtgärder definitivt kommer att vidtas”.

Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska Institutet, menar att det återstår att se hur långt Iran är villigt att gå för att få någon typ av hämnd. Vad exakt som väntar kan man bara spekulera kring, menar han.

Konflikten mellan USA och Iran

– Självfallet kommer de inte att avslöja vad de kommer att göra eller var de kommer att göra det. Däremot kan man säga det att det har varit Irans långsiktiga mål att USA inte ska vara i regionen, ända sedan revolutionen 1979, säger Parsi.

”Göra någonting militärt”

Ett strategiskt viktigt mål för Iran skulle kunna vara att mota bort USA från regionen, enligt Parsi.

– Det kan ibland lika mycket vara fråga om politiska åtgärder som att det skulle vara militära åtgärder. Däremot kommer de att behöva göra någonting militärt också, för det är det som de behöver visa, att de klarar av att slå tillbaka mot USA, säger han.

Skapa kanal för samtal

Under måndagen efterlyste försvarsalliansen Nato en nedskruvning av läget mellan länderna. Parsi menar att det bästa skulle vara en kanal där staterna kan samtala med varandra.

– Det ideala vore ifall andra stater skulle kunna skapa en kanal där de här två på något vis kan komma till tals och prata med varandra. Men poängen är att amerikanerna också är väl medvetna om att iranierna först kommer att vilja ha någon slags hämnd, säger han.

”Väldigt oroliga”

I Irak är många väldigt oroliga för att konflikten där ska fortsätta, enligt frilansjournalisten Lina Malers som bor stora delar av året i Bagdad.

– De jag har pratat med är väldigt oroliga för att den här konflikten mellan USA och Iran ska fortsätta att utspela sig i Irak. Trumps hot om sanktioner i går skapade också väldigt mycket oro, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet