Experten om protesterna mot sedlighetslagarna: Lagändring en avlägsen kompromiss

Uppdaterad
Publicerad

Dödliga demonstrationer har brutit ut i Iran efter att en 22-årig kvinna dött i samband med att hon gripits av landets moralpolis. Anledningen var att hon brutit mot kraven på huvudsjal. Men att kvinnor i protest nu klipper av sig håret och bränner sina sjalar kommer troligen inte ha någon omedelbar effekt för en lagändring, enligt mellanösternexperten Rouzbeh Parsi.

– Det är en mycket långtgående kompromiss som jag inte är säker på att alla i den politiska eliten är villiga att göra.

Enligt Rouzbeh Parsi, programchef på Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, är protesterna en vidareutveckling av redan existerande problem. Att kvinnor behandlas illa av den iranska ”sedlighetspolisen” är inget nytt.

26 personer har hittills dött i protesterna enligt statlig iransk tv – men den Oslo-baserade människorättsorganisationen IHR hävdar att det är fler än 50.

Protester i Iran

Enligt Parsi beror utvecklingen av demonstrationerna dels på hur snabbt, och hårt, de kommer att tryckas tillbaka av landets styre.

Om polisen tar till mer våld än vad de redan har gjort kan det antingen leda till reaktioner där fler ger sig ut för att de blir arga, eller så blir de rädda och då kommer demonstrationerna att dö ut. Men det innebär inte att grundproblemet har försvunnit eller att människors frustration och ilska har minskat, säger han.

Krav på förändring inget nytt

Delar av den iranska befolkningen, i synnerhet kvinnor, har sedan långt tillbaka velat se en ändring av morallagarna. Enligt Rouzbeh Parsi har man tidigare satt sitt hopp till mer reformistiska presidenter. Problemet i dag är dock att många känner att de inte kan påverka staten, förutom genom att delta i demonstrationer – som blir allt mer våldsamma.

– Det är en väldigt stor fara. Man hamnar i en kollisionskurs där båda sidor så småningom kommer att se våld som en lösning.

Lagändring en politisk förlustaffär

Att ändra morallagarna är en avlägsen kompromiss, menar Rouzbeh Parsi. Han tror att iranska myndigheter befarar att människor skulle kräva fler eftergifter vid händelse av en lagändring. Samtidigt ser han heller inga tecken på att man kommer att skärpa lagarna.

– De inser redan nu att det är en politisk förlustaffär. Deras konfrontation handlar nog inte om att bli hårdare, utan snarare om att lätta lite på praxis ett tag och samtidigt visa att det är de som bestämmer genom att återta gatorna.

Ska utreda dödsfallet

Irans president Ebrahim Raisi har gett inrikesministern i uppdrag att utreda orsaken bakom den 22-åriga kvinnans död. Ett problem är dock att det iranska rättsväsendet är politiserat och icke-transparent, menar Rouzbeh Parsi:

– Vad alla kommer att betvivla starkt är att utredningen kommer att ställa rätt person till svars. Det finns inte någon jätteimponerande historia när det kommer till ansvarsutkrävande.

Hör mer från Rouzbeh Parsi i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet