Ukraina är ett splittrat land. I öster väljer många att visa sitt stöd för Moskva. Resten av landet ser folkomröstandet som ett dåligt skämt.
I vallokaler i storstäderna Donetsk, Luhansk och Mariupol köade många på söndagen för att vika sin röst för ett närmande till Ryssland. Målet för dem som på eget bevåg tagit makten, ofta iklädda rånarluvor och behängda med gevär, är en ”folkrepublik”.
Bildt: Troligen falska
Folkomröstningen döms ut av regeringen i Kiev, och av USA och flera europeiska länder, eftersom de anses vara illegala och spä på våldsamheterna i östra Ukraina. Inga observatörer har funnits på plats, röstlängder har i många fall saknats och det har inte funnits någon kontroll över om människor röstat flera gånger.
Opinionsundersökningar som gjorts före valet har visat att runt 70 procent av invånarna är för ett enat Ukraina. Men många har vittnat om att de varit rädda att rösta nej, medan de flesta troligtvis valt att bojkotta valet.
”Resultaten från de fejkade folkomröstningarna i östra Ukraina troligtvis falska. Omöjligt att ens veta valdeltagandet”, skriver utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter.
Val utan granskning
Översynen av folkomröstningen var ringa, observatörer fanns inte på plats och granskningen av hur valet genomfördes var noll.
Ett par vallokaler fanns i storstäder av Göteborgs storlek, arrangemangen påminde mer om en utstuderad manifestation än ett genomfört val. I vallokalen i Primorskij i Mariupol fanns det inga valbås och människor röstade vid registreringsbordet.
I en vallokal i Donetsk fanns röstlängder, men vem som helst kunde rösta bara man gav sitt namn och id-nummer.
Övriga Ukraina, som med viss trötthet följde omröstningen, tvivlade på rapporterna.
Trots oklarheterna tycktes arrangörerna vara övertygade om bred uppslutning.
– Jag tror att valdeltagandet kommer att bli 100 procent, sade den proryske självutnämnde borgmästaren i Slovjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, till nyhetsbyrån AFP.
Otydligt ställningstagande
Men vad invånarna skulle ta ställning till i det hastigt arrangerade valet var otydligt. På de kopierade valsedlarna stod det endast: ”Stöder du . . . självstyre i folkrepubliken Donetsk/folkrepubliken Luhansk?”, utan närmare precisering av vad det skulle innebära.
– Omröstningen är ett skämt, ett skämt! utropar Magda som är ute med sitt barnbarn Igor på promenad i hamnstaden Odessa, en av de knutpunkter som binder samman Ukrainas haltande ekonomi.
Magda har sett landet förblöda – på grund av dess rikedom och geografiska läge: alltid i mitten av konflikter som andra styr.
– Jag vill att Vladimir Putin håller sig borta, säger hon.
Litar inte på ledarna
Men ilskan över avsaknad av arbete och brist på framtidsdrömmar dränerar många unga.
– Situationen är ohållbar, och vi släpps inte in i Europa och EU. Rysslands president Putin är en stark man, säger Pavee, som befinner sig i Odessa och inte vill säga sitt efternamn.
Han anser att det är berättigat att folkomrösta, för han litar inte på ledarna och centralmakten i Ukrainas huvudstad Kiev.
– Jag behöver ett arbete. Det händer ingenting i Kiev, och då tror jag att vi måste söka oss till Ryssland. Där kan jag tänka mig att arbeta.
Kö till vallokal i Moskva
Tusentals ukrainska medborgare från regionerna Luhansk och Donetsk köade för att lägga sin röst i söndagens folkomröstning vid en provisorisk vallokal i ryska Moskva. Vallokalen hade satts upp vid en av Moskvas större järnvägsstationer med buss- och tågtrafik till Kiev.
– Ingen i den här kön kommer att rösta nej, sade en av dem som hoppades på ett snart införlivande i Ryssland till den engelskspråkiga tidningen Moscow Times.
Det var oklart hur Rysslandaukrainarnas röster skulle räknas. Närmare tre miljoner ukrainare arbetar i Ryssland.