vänster: porträtt av mark Zuckerberg, höger: tv-kanalen RT:s logga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera ryska medier stängs av från Metas plattformar. Foto: David Zalubowski/AP/TT & Pavel Golovkin/AP/TT

Meta förbjuder flera ryska medier på sina plattformar

Publicerad

Efter anklagelser om påverkansoperationer stängs flera ryska medier av från Metas plattformar.

Något som kritiseras från ryskt håll.

På måndagen meddelade mediejätten Meta, som äger sociala medieplattformar som Facebook och Instagram, att flera ryska statliga medier förbjuds på plattformarna.

– Med den här åtgärden misskrediterar Meta sig själv. Sådana handlingar mot ryska medier är oacceptabla, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Kritiserad tv-kanal

Förbudet handlar bland annat om tv-kanalen RT – som varit i blåsväder ett tag.

USA har både tidigare och mer nyligen infört sanktioner mot kanalen och dess moderbolag – och menar att RT är en direkt del av det ryska krigsmaskineriet.

– RT vill att dess hemliga underrättelsearbete, som de långvariga försöken att sprida desinformation, fortsätter att ske i det fördolda, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken på fredagen, i samband med att han meddelade de nya sanktionerna.

Den största andelen hemliga påverkansoperationer som upptäcks av Meta, kommer från Ryssland. Och det har skett en markant ökning sedan den ryska invasionen av Ukraina 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.