• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinnor demonstrerar för rätten att göra abort i Mexiko City sommaren 2020. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Abort avkriminaliseras i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Mexikos högsta domstol bedömer att det är emot konstitutionen att kriminalisera abort. Beslutet togs av en enhällig domstol och människorättsorganisationer i det katolska landet firar nu nyheten.

Tisdagens beslut riktade sig mot en lag i Coahuila, en delstat vid gränsen till Texas, som gjort abort till en kriminell handling. Men HD:s bedömning väntas nu bli prejudicerande för alla landets delstater.

– Det här är en historisk händelse när det kommer till kvinnors rättigheter, säger domaren Luis Maria Aguilar.

Fyra delstater tillåter

I dagsläget tillåter enbart fyra mexikanska delstater, Mexico City, Oaxaca, Veracruz och Hidalgo, abort under de flesta omständigheter. I landets övriga 28 delstater är abort straffbart.

Enligt en FN-rapport utförs en halv miljon illegala aborter i Mexiko varje år, varav över 2 000 kvinnor dör till följd av osäkra ingrepp.

Katolska kyrkan emot

Katolska kyrkan har i Mexiko och de flesta latinamerikanska länder ett stort inflytande över samhället och politiken, och deras position har alltid varit starkt emot abort. Förra året blev Argentina det fjärde landet i Sydamerika som tillåter abort efter Uruguay, Guyana och Franska Guyana.

I centralamerika har även Belize, Kuba och Puerto Rico tillåtande abortlagar.

De flesta övriga länder tillåter abort om kvinnans liv är i fara, men det finns även länder där all abort är totalförbjuden. I El Salvador kan en kvinna dömas till upp till 50 års fängelse för abort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.