Michael Flynn får ej åtalsimmunitet. Foto: TT

Källa: Trumps före detta rådgivare Michael Flynn får ej immunitet

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta säkerhetspolitiske rådgivaren, Michael Flynn, får inte immunitiet i utbyte mot att han vittnar om sina och Trump-administrationens kontakter med Ryssland.

Det är den amerikanska nyhetskanalen NBC som uppger att en av deras källor sagt att den före detta nationella säkerhetsrådgivaren, Michael Flynn, inte kommer att få immunitet.

Michael Flynn har lovat att vittna i kongressförhör om president Trumps kopplingar till Ryssland i utbyte mot att han själv inte blir åtalad. Samtidigt säger källor till nyhetsbyrån AP att det är för tidigt att överväga immunitet för den före detta säkerhetspolitiske rådgivaren.

Trump och Ryssland

LÄS MER: Michael Flynn kan vittna om ryska kontakter

Advokaten bekräftar

Michael Flynn avgick tidigare i vintras som säkerhetspolitisk rådgivare efter att det avslöjats att han haft regelbundna kontakter med Rysslands regering. Han ska bland annat ha givit ett löfte till Rysslands ambassadör om att Trump skulle ompröva sanktionerna mot Ryssland.

Flynns advokat bekräftade att det hade förekommit diskussioner med både FBI och kongressen för att erbjuda ett vittnesmål.

LÄS MER: Trump: ”Borde begära immunitet från häxjakten”

”Har något att berätta”

Robert Kelner, Flynns juridiska ombud, säger enligt Wall Street Journal att ingen vettig person som har hjälp av rättsligt biträde skulle svara på sådana frågor utan att få bekräftat att han inte kan bli åtalad.

– Flynn har definitivt något att berätta och det vill han också om omständigheterna tillåter, säger Robert Kelner.

Flynn tvingades avgå i februari sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresident Mike Pence.

LÄS MER: Trumps svärson ska höras om rysskopplingar

”Kan bli Trumps Watergate”

Det ryska molnet fortsätter att hänga tungt över Trump-administrationen. Flera av hans medarbetare har haft kontakter med Ryssland.

”Att Ryssland lade sig i den amerikanska valrörelsen är redan fastställt av amerikanska FBI och CIA. I rapporten stod bland annat att Rysslands president Vladimir Putin beordrade en kampanj för att påverka utgången i det amerikanska valet. Rysslands mål var att undergräva allmänhetens förtroende för USA:s demokratiska processer, förtala Hillary Clinton och skada hennes kandidatur. Man drog dessutom slutsatsen att ryska regeringen hade Trump som klar favorit.” Så skriver SVT Nyheters utrikeskommentator Erika Bjerström i en tidigare analys.

Michael Flynn själv är nu en av fyra personer som undersöks för kopplingar till Ryssland. De andra är tidgare kampanjchefen, Paul Manafort, rådgivarna Roger Stone och Carter Page. De har lovat att vittna i kongressförhören utan krav på åtalsimmunitet.

Fakta: Michael Flynns avgång

  • Michael Flynn avgick den 13 februari i år efter en månad som president Trumps säkerhetspolitiske rådgivare.
  • Han medgav att han diskuterat amerikanska sanktioner mot Ryssland med den ryske ambassadören Sergej Kisljak vid ett flertal möten.
  • Flynn erkände att han ljugit om sina kontakter med Rysslands ambassadör för vicepresidenten Mike Pence.
  • Efter hans avgång avslöjades att Flynn tagit emot emot 600.000 kr i arvoden från ryska företag, däribland mediebolaget Russia Today.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet