Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den tidigare militärgeneralen Juan José Zúñiga grips – efter kuppförsöket i Bolivia. Foto: Luis Gandarillas

Kuppförsök i Bolivia – militär stormade presidentpalatset

Uppdaterad
Publicerad

Tungt beväpnat militär samlades utanför regeringens högkvarter och ett pansarfordon rammade entrén till presidentpalatset i Bolivia på onsdagskvällen. Presidenten Luis Arce säger att landet utsatts för ett kuppförsök.

Natten mot torsdag drog sig militären tillbaka och generalen bakom kuppförsöket är gripen.

På onsdagskvällen sågs militär och stridsvagnar på Plaza Murillo i huvudstaden La Paz i Bolivia. Första tecknet på ett kuppförsök kom när president Luis Arce skrev på X att det pågår ”irreguljära rörelser” i militären och att demokratin måste respekteras.

Den tidigare presidenten Evo Morales fördömde samtidigt militärens agerande i ett inlägg på X och kallade det snabbt för en kupp.

– Det kommer bli en ny kabinett bestående av nya ministrar. Saker kommer att förändras, men vårt land kan inte fortsätta så här, sa generalen Juan José Zúñiga till en lokal tv-station.

Arce och Zúñiga i konfrontation

Det var Zúñiga som låg bakom kuppförsöket, menade både tidigare presidenten Morales och nuvarande presidenten Arce. Zuniga befann sig enligt nyhetsbyrån AP på torget i full militärklädsel och uppbackad av soldater.

På tv-bilder ska Arce setts konfrontera Zuniga och sagt ”Jag är din kapten och jag beordrar dig att dra tillbaka soldaterna”, enligt AP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bolivias president om kuppförsöket. Foto: AIZAR RALDES

Beordrade reträtt

Arce tillsatte snabbt en ny militärledare, som beordrade trupperna att lämna platsen, enligt El Pais. En stund senare rapporterade AP att trupper och fordon syntes röra sig bort, samtidigt som personer med bolivianska flaggor svämmade in på torget.

– Stort tack till det bolivianska folket ... Länge leve demokratin, sa presidenten Luis Arce.

Zúñiga gripen

Bolivianska myndigheter uppgav senare att general Juan José Zúñiga gripits.

Men Zúñiga själv sa, kort innan han greps, att ordern om att storma palatset kom från presidenten själv i syfte att öka dennes popularitet.

Bolivias justitieminister Iván Lima säger att Zúñiga ljuger i ett försök att rättfärdiga sina egna handlingar, för vilka han kommer att ställas inför rätta.

Generalen avsattes

Zúñiga avsattes från sin position som militärgeneral så sent som i tisdags efter flera hot mot tidigare president Morales, rapporterar El Pais.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler menar att läget i landet är och har varit oroligt länge och att det kommande presidentvalet nu troligen blir ännu mer dramatiskt. Kuppförsöket har väckt politiska reaktioner:

– Det har kommit väldigt starka reaktioner, både inifrån Bolivia där hela det politiska spektrat har fördömt det här, och inte minst från andra latinamerikanska länder, säger Tigran Feiler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Aizar Raldes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.