Lyckad rymdfärd för miljardären Richard Branson

Uppdaterad
Publicerad

Virgin-grundaren Richard Branson tar nu nästa steg i rymkapplöpningen mellan miljärdarerna. 70-åringen blev den förste av konkurrenterna att själv färdas i sina farkoster när han i dag lät sig skjutas upp i rymden.

– Grattis till alla, säger Branson under den lite drygt en timme långa rymdfärden.

Richard Branson och fem andra besättningsmedlemmar lyfte från amerikanska New Mexico på söndagseftermiddagen, svensk tid. Raketen har utvecklats av hans bolag Virgin Galactic, och till skillnad från mer konventionella rymdraketer förlitar den sig på ett stort plan istället för rå raketkraft.

Planet transporterar rymdskeppet högt upp i atmosfären innan motorerna ens sätts igång. Raketen ska sedan lämna atmosfären i fyra minuter innan den återvänder till jorden.

Under premiärturen på söndagen släpptes VSS Unity loss på cirka 15 kilometers höjd. Farkosten tog sig sedan för egen maskin till cirka 80 kilometers höjd. Där kunde besättningen koppla loss sig och sväva fritt under några minuter.

– Grattis till alla, sade Branson under rymdfärden.

Efter drygt en timme var farkosten tillbaka i jordatmosfären, utan några incidenter.

Branson kallar resan för sitt livs upplevelse, rapporterar AFP.

Branson: ”Race om att skapa fantastiska raketer”

Branson hoppas att tekniken ska revolutionera rymdturismen, och redan nästa år planerar Virgin Galactic att erbjuda liknande resor till allmänheten.

Samtidigt är han inte ensam i sina planer på rymdcharter. Tesla-grundaren Elon Musk och Amazons like Jeff Bezos arbetar båda med liknande projekt. Den sistnämnde har också, liksom Branson, planerat att själv ta sig ut i rymden. Bezos lyfter från Texas om bara nio dagar, men Branson ser det inte som att miljardärerna kapplöper.

– Det är ärligt talat ingen kapplöpning. Om det är ett race så är det ett race om att skapa fantastiska raketer och göra rymden mer tillgänglig. Det tror jag att vi båda vill, säger han.

Bransons farkost förlitar sig på ett stort flygplan istället för raketmotorer. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.