Det var under Trumpadministrationen det nya rymdprogrammet Artemis sjösattes av USA:s statliga rymdorganisation Nasa. Målet är att under 2020-talet, tidigast 2024, genomföra en ny månlandning. Utöver det finns det bland annat planer på att etablera en permanent rymdbas på månen.
Vann miljardkontrakt
Flera rymdföretag har konkurrerat om uppdraget att bygga den farkost som ska genomföra månlandningen. Efter att företaget SpaceX kommit med det klart billigaste erbjudandet har företaget nu vunnit kontraktet med Nasa, rapporterar BBC.
– Det här viktiga steget styr in mänskligheten mot hållbar månutforskning och vi siktar mot uppdrag längre ut i solsystemet, inklusive Mars, säger Kathy Lueders, Nasas chef för bemannade rymdresor, i ett uttalande.
SpaceX, som ägs av miljardären Elon Musk, ska få 2,89 miljarder dollar (över 24 miljarder kronor) för att leverera en rymdfarkost som kan landa på månen.
Veckolång månvistelse
Farkosten i fråga har fått namnet Starship och har en ”rymlig kabin” för astronauterna samt dubbla luftslussar som ska möjliggöra månpromenader.
Astronauterna kommer att ta sig ut i rymden med en rymdfärja och sedan ta sig över till månlandaren. Väl på månen ska man bland annat genomföra expeditioner på tidigare outforskade områden.
Syftet med resan är inte bara att bryta ny mark på månen – för första gången ska en kvinnlig astronaut ingå i besättningen.
Människor på månen
Under åren 1969-1972 genomförde amerikanska Nasa sex lyckade månlandningar i Apolloprogrammet. Först ut var Apollo 11. Astronauten Neil Armstrong blev den första människan att sätta sin fot på månen den 21 juli 1969.
Sedan dess har ytterligare elva personer besökt månen. Den senaste resan genomfördes i december 1972. Sedan dess har bara obemannade farkoster skickats dit.
Källa: Nationalencyklopedin