Danska staden Kalundborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av världens mest värdefulla företag investerar många miljarder i staden – men det innebär också utmaningar. Foto: DR

Miljardrekord för kritiserade medicinbolaget – följ med till danska ”bantningsstaden”

Uppdaterad
Publicerad

Europas högst värderade börsbolag är livsnerven i danska Kalundborg. Nu växer Novo Nordisk så det knakar – och det märks i staden.

– Om Novo stängde skulle Kalundborg också få göra det, säger pensionären Karin Thulstrup.

I över 50 år har Novo Nordisk haft produktion i Kalundborg och framför allt de senaste åren har det gått riktigt bra för läkemedelsjätten.

– Det är så stort att Kalundborg år 2022 hade en BNP-tillväxt på 26,8 procent när den var 2,7 procent i hela landet, säger stadens borgmästare Martin Damm.

Det är framför allt diabetespreparatet Ozempic och viktminskningsprodukten Wegovy som har gett extra fart på tillväxten. Gemensamt för läkemedlen är att de dämpar hungern. Det har gjort medicinerna populärt bland kändisar, men det har också skapat debatt och kritik.

Företaget har så svårt att hänga med efterfrågan från hela världen att de nu har investerat 60 miljarder danska kronor för att bygga nya fabriker i Kalundborg. De senaste årens växtvärk innebär dock också utmaningar för lokalbefolkningen.

Se mer i klippet ovan.

Fakta: Omdebatterat bantningsmedel

Så kallade GLP-1-läkemedel med substanserna semaglutid och tirzepatid togs fram för diabetiker och säljs på recept under varumärkena Ozempic och Wegovy (semaglutid) och Majoureau (tirzepatid).

Medicinerna visade sig senare vara effektiva även mot fetma, eftersom de påverkar hungersignalerna till hjärnan och bromsar hastigheten med vilken en persons mage töms, vilket gör att mättnadskänslan håller i sig längre.

Läkemedlen blev hypade efter att en rad kändisar, däribland Teslas vd Elon Musk, gick ut med att de använder läkemedlen för att gå ner i vikt.

källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.