Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här pillren kan säljas för nästan 20 amerikanska dollar styck, berättar insatspolisen ”Tarek”. Foto: Pablo Torres/SVT

Se beslagen av drogen som blivit storpolitik i Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Irak, Jordanien och Libanon. Samtliga tre länder har den senaste tiden gjort mängder av beslag av en och samma drog: captagon. De små, amfetaminliknande preparaten har kommit att bli storpolitik i Mellanöstern. SVT:s team fick en unik inblick i beslagen.

Sedan 2017 har det beslagtagits över 250 miljoner captagonpiller. Drygt 150 miljoner bara i Libanon, säger Joseph Moussalem, överste och talesperson vid polisen i Libanon.

Han bär mask och visar upp de senaste beslagen polisen gjort. Ett 40-tal vävda påsar fyllda med omkring 6 miljoner små, beige-bruna piller. 

Ju ljusare de är i färgen, desto renare är de. Den här kallas för “dubbelmånen”, den är väldigt populär, säger “Tarek”, polis vid Libanons insatsstyrka.

Göms bland apelsiner och granatäpplen

Gränspoliser i hela regionen gör regelbundet massiva beslag. Hundratusentals, ibland miljontals, piller som göms på spektakulära sätt. 

Bland te, kaffe, möbler, metaller, bildelar samt apelsiner och granatäpplen.

För drygt tio år sedan, när Syrienkriget rasade, började captagon dyka upp i Libanon. 

De som tillverkade drogen i Syrien flydde till Libanon och började producera härifrån, säger överste Joseph Moussalem. 

Diplomatisk kris

Många SVT har pratat med berättar att få lockas av att ta captagon i Libanon, trots att det finns mängder.

Men drogen har ändå lett still stora problem för landet. Till den grad att det utlöste en diplomatisk kris med Saudiarabien, som stoppat all import av frukt och grönt från det krisdrabbade Libanon. 

Storkonsumenter är nämligen Gulfländerna, som Saudiarabien. Länder med strikt narkotikapolitik. Där är drogen, olikt Libanon, väldigt dyr.

De här pillren kan säljas för nästan 20 amerikanska dollar styck, berättar “Tarek”.

Se mer om captagonbeslagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.