Strider pågår i Sudans huvudstad Khartoum. Foto: AP Photo/TT

Minst 17 döda i flygangrepp i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 17 personer, varav fem barn, har dödats i ett luftangrepp i Khartum, uppger landets hälsodepartement på lördagen.

Attacken är en av de enskilt dödligaste i sammandrabbningarna mellan militären och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RFS), skriver TT.

Kriget i Sudan har nu pågått i tre månader.

RSF hävdade att de sköt ner ett av militärens stridsflygplan under lördagen. En källa inom militären berättade anonymt för nyhetsbyrån AFP att ett stridsplan hade kraschat men hävdade att det handlade om tekniska problem.

Tre dagars eldupphör

De stridande parterna uppges ha kommit överens om tre dagar av eldupphör sent på lördagen.

I Darfurregionen i västra delen av Sudan har upp till 1 100 dödats under striderna enbart i staden El Geneina, enligt USA:s utrikesdepartements beräkningar på lördagen.

Läkare vittnade samtidigt om att de överväldigats av de hundratals sårade som tvingats fly från Darfur de senaste dagarna.

Enligt FN:s migrationsorgan IOM har närmare 2,2 miljoner invånare i Sudan tvingats lämna sina hem, omkring 530 000 av dem har flytt till grannländer. Omkring 150 000 invånare i Darfurprovinsen har flytt till grannlandet Tchad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soldater i Sudans huvudstad Khartum. Foto: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.