De senaste dagarnas avslöjanden som kallas #ChinaCables visar att de så kallade omskolningslägren i Xinjiangprovinsen i Kina är interneringsläger där människor blir inlåsta och utsatta för övergrepp. Det gäller främst folkgruppen uigurer men även andra muslimska minoriteter, enligt hemligstämplade dokument och vittnesmål som publicerats av det internationella journalistnätverket ICIJ.
Tvångsarbete
Enligt uppgifter i BBC och i Wall Street Journal förekommer omfattande tvångsarbete i lägren, och i fabriker utnyttjas uigurer som måste arbeta för låga löner. Enligt myndigheterna ingår detta i en plan för att minska fattigdomen bland uigurerna.
Kina producerar en fjärdedel av världens bomull och drygt 80 procent av bomullen kommer från Xinjiang. Många av de stora klädföretagen som Muji och Uniqlo köper sin bomull från provinsen.
”Indirekt affärsrelation”
Det kinesiska företaget Huafu Fashion tillverkar garn som köps av flera internationella modeföretag som Esprit och Adidas. Även H&M säger sig ha ”en indirekt affärsrelation med en garnleverantör som i sin tur har en underleverantör i regionen”, enligt ett skriftligt svar från Cecilia Tiblad Berntsson som är hållbarhetschef för sociala frågor på H&M-gruppen.
Inga tecken på tvångsarbete
Även Ikea säger sig ha en underleverantör av garn i regionen. Vid en revision i somras framkom inte några tecken på tvångsarbete, hävdar Ikeas pressavdelning i en kommentar till SVT Nyheter.
Båda företagen tar avstånd från tvångsarbete och säger sig övervaka situationen. H&M beskriver ”en komplex leverantörskedja” och publicerar leverantörslistorna på sin hemsida.
”Utbrett fusk”
En avhandling från Handelshögskolan i Stockholm 2017 visade att det fanns ”ett utbrett och systematiskt fuskande” för att klara H&M:s kontroller av uppförandekoderna.
Den undersökande GP-journalisten Tobias Andersson Åkerblom har granskat ett stort antal svenska företags klädtillverkning i Asien.
– Det är svårt för utomstående att granska verksamhet i ett stängt område som Xinjiang. Det är viktigt med transparens och att företagen öppet redovisar underlagen för sina kontroller så att man kan värdera informationen och bedöma om den är trovärdig, säger Tobias Andersson Åkerblom.
Forskare: ”Går inte att vara säker”
Australiensiska forskare har kommit fram till samma slutsatser.
– Det går inte att vara säker på att man inte har tvångsarbete i sin leverantörskedja om man handlar med bomull i Kina, säger Nathan Ruser på the Australian Strategic Policy Institute enligt BBC.