Den 6 oktober tilldelas Narges Mohammadi, en iransk människorättsaktivist, Nobels fredspris 2023. Men ingen vet om hon själv vet om det. Inte ens hennes man.
Mohammadi avtjänar ett långt fängelsestraff i det ökända Evinfängelset i Teheran. Här får hon inte ha någon kontakt med sina anhöriga. Hon har inte träffat sina barn på sju år – inte sett sin man på elva.
Maken: Om världen uppmärksammar dig kan du kämpa bättre
Enligt svenska PEN utsätts Narges Mohammadi för svåra trakasserier i fängelset och flera bedömare är osäkra på vad priset kan innebära för hennes säkerhet framöver.
För hennes familj är oron inte ny.
– Pressen är inget nytt. Vi har levt under press hela våra liv, säger hennes man journalisten Tadhi Rahmani, som lever i exil med deras två barn i Paris.
Se fredspristagarens make Tadhi Rahmani reagera på beskedet och vad han tror att det betyder för frun i videon ovan.
Vem är Narges Mohammadi?
Narges Mohammadi föddes 1972 i Iran. Hon är journalist, fysiker och människorättsaktivist.
Mohammadi är en central person i kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Hon har under flera års tid fört kampen för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i landet.
I juni 2010 greps Mohammadi och dömdes till elva års fängelse. Domen överklagades och hon släpptes fri mot borgen. Strax därpå sänktes hennes straff till sex år.
2016 ställdes hon på nytt inför rätten, åtalad för att ha ”spridit propaganda mot staten”, och för att ha varit medlem i ”en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten”.
Organisationen i fråga är den nu förbjudna Defenders of Human Rights centre. I september samma år dömdes hon till totalt 16 års fängelse och kommer friges först 2026.
Trots omfattande hälsoproblem har hon enligt svenska PEN och reportrar utan gränser blivit misshandlad och torterad i Evinfängelset. Men hon fortsätter uppmana till civil olydnad och har skrivit ett dussintal artiklar, gjort en dokumentär och publicerat en bok, White torture, inifrån fängelset.