MOOC står för massive open online course, en kurs öppen för alla på nätet. Det är en utveckling av distansutbildning och till skillnad från öppet material på nätet är en MOOC mer lik en vanlig utbildning, med föreläsningar, prov och inlämningsuppgifter.
Organisationer:
Utvecklingen går fort och nya aktörer som samlar utbudet av MOOC etablerar sig. Tre som startat under 2012 är Coursera, EdX och Udacity.
Coursera: https://www.coursera.org/
Erbjuder 200 kurser i samarbete med 33 universitet, bland annat Stanford och Princeton. 2 miljoner har registrerat sig, varav 5.000 från Sverige. Av de som klarat första uppgiften är det 30 procent i snitt som går klart hela kursen. Har i november inlett ett samarbete med ACE, amerikanska rådet för utbildning, för att nästa år kunna validera kurser. Finansieras bland annat av riskkapitalbolag.
EdX: https://www.edx.org/
Erbjuder åtta kurser idag, till våren 20, och samarbetar med Harvard, MIT, Berkely och University of Texas. Målet är runt 30 samarbeten. I dag är 470.000 registrerade. EdX använder kurserna för att studera hur vi lär oss via webben. Har inlett ett samarbete med utbildningsföretaget Pearson för validering. Finansieras av universiteten, men har också fått donationer.
Udacity: http://www.udacity.com/
Erbjuder 14 kurser och har ytterligare 4 planerade. Tar fram kurser tillsammans med professorer, men planerar för direkta samarbeten med University of Alberta och Georgia Institute of Technology. Samarbetar även med företag. Totalt har 740.000 studenter registrerat sig, och den högsta andel som avslutat en kurs är 14 procent. Finansieras bland annat av riskkapital.
Alla tre satsar även på karriärutveckling och matchning mellan kursdeltagare och arbetsgivare.