Sedan de tre försvann den 12 juni har Israel varit ett land präglat av sorg, oro och ilska efter försvinnandet av tonåringarna. Två var 16 år, en var 19.
Kraven på att slå tillbaka hårt mot Hamas är många. I spetsen går den premiärminister Benjamin Netanyahu som lovar att den islamistiska palestinska organisationen Hamas ska få betala för dessa mord.
”Biljett till helvetet”
För den israeliska regeringen är fallet med de tre dödade ungdomarna klart. Det är Hamas – som styr i det palestinska Gazaområdet – som är skyldigt.
Hamas har förnekat detta och redan talat om att ”helvetets portar ska öppnas” om Israel slår till mot Hamas. En ledande israelisk minister har på samma sätt lovat Hamas ”en biljett till helvetet”.
Israel har i razzior på Västbanken redan gripit 420 personer, bland dem flera ledande Hamas-medlemmar.
Redan spänt
Det finns två huvudmisstänkta, som är på rymmen. De har inte setts sedan de tre tonåringarna försvann. Även en palestinsk säkerhetskälla menar att dessa två kan vara de skyldiga.
Enligt medieuppgifter ska dessutom fem palestinier ha dödats i samband med oroligheter under den intensiva jakten på de tre tonåringarnas kidnappare.
Israel har redan gått till attack mot det Hamas-styrda Gaza med ett 30-tal flygangrepp tidigt på tisdagsmorgonen. Redan tidigare har läget vid gränsen mellan Gaza och Israel varit spänt med beskjutning av Israel från Gaza och israeliska flygattacker.
Bedömare menar dock att hittills har det israeliska svaret inte skilt sig i styrka från tidigare liknande åtgärder.
Men på tisdagen ska ett nytt israeliskt krismöte äga rum då man troligen kommer att bestämma vilka militära insatser som ska vidtas.
Har straffat Hamas tidigare
Israel har tidigare agerat kraftigt mot Hamas. Israel gick till attack mot Gaza och Hamas i slutet av december 2008. Israel motiverade detta med en rad raketangrepp på Israel från Gaza. Även i november 2012 slog Israel till mot Hamas och Gaza.
Den israeliska aktionen pågick nästan en månad. Mellan 1.100 och 1.400 palestinier ska ha dödats. Det är omstritt hur många av dem som var civila. Siffrorna varierar mellan 300 och 900.
Israel vill att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ska avbryta sitt samarbete med Hamas. Hamas och Abbas organisation Fatah har sedan någon månad på nytt – efter hårda interna strider år 2007 – försonats.
Problemet är bland annat att Hamas inte vill erkänna Israels rätt att existera, vilket Abbas’ Fatah har gjort. Många bedömare menar dock att den nybildade alliansen mellan de båda mycket snart kan spricka igen.
Misstänkt försoning
Israel ser dock med stor misstänksamhet på denna försoning och menar att Abbas relationer med Israel kan försvåras om Fatah-styret, som regerar på Västbanken, fortsätter samarbetet med vad Israel ser som en farlig terroristorganisation.
Problemet för Israel är att Hamas-anhängarna inte bara finns i det isolerade Gaza-området utan också på Västbanken. De senaste dagarnas israeliska razzior visar detta. Nära 300 av de cirka 420 som greps var Hamas-medlemmar.
Om Israels vedergällning skulle utvidgas till Västbanken kan detta utsätta Mahmoud Abbas palestinska myndighet för enorma problem.
Men även om Israels fortsatta militära insatser bara skulle gälla Gaza-området innebär de en enorm påfrestning för den nyfunna försoningen mellan Fatah och Hamas.