En grå dimma omsluter delar av Indien. I vissa områden i huvudstaden är luftföroreningarna 50 gånger högre än vad Världshälsoorganisationen, WHO, anser vara acceptabelt.
Regeringen har beslutat att majoriteten av skolundervisningen ska ske på distans och all byggverksamhet har satts på paus för att försöka minimera luftföroreningarna under måndagen.
Den tjocka gråa dimman skapar även problem i flygtrafiken. Äldre och personer i riskgrupper uppmanas att hålla sig inomhus.
– Mina ögon har brunnit de senaste dagarna, säger Subodh Kumar, 30, till nyhetsbyrån AFP.
– Vi har inte valet att stanna inomhus... vårt levebröd, vår mat och vårt liv, allt är utomhus, säger han.
Utsläpp och eldning av åkrar bidrar till dålig luft
Under vintern bränner många bönder sina åkrar inför nästa års skörd. Röken som bildas, i kombination med utsläpp från fabriker och avgaser från bilar, anses vara bakomliggande orsakar till den förorenade luften.
Mätningsstationer har registrerat ett högt antal små partiklar i luften, som i första hand kan orsaka hosta, och på längre sikt kan orsaka nedsatt lungfunktion och negativa hälsoeffekter.
I sociala medier beskriver invånare att de har hosta och huvudvärk. Vissa beskriver staden som ”apokalyptisk”, eller som en ”gaskammare”, enligt AP.
Högsta domstolen: Ren luft är mänsklig rättighet
New Delhi ligger generellt på en hög nivå av luftföroreningar under vintern. Studier uppskattar att över en miljon människor dör i förtid som en konsekvens, enligt AP.
Myndigheter har tidigare tagit till liknande åtgärder mot de höga halterna av farliga partiklar, men har även kritiserats för att inte komma med långsiktiga lösningar.
Förra måndagen beslutade Indiens högsta domstol att klassa ren luft som en mänsklig rättighet och beordrade regeringen att vidta åtgärder, skriver AFP.
Utsläpp av små partiklar (PM2,5)
Partikelmassan för partiklar med en diameter upp till 2,5 mikrometer kallas PM2,5. De bildas främst vid förbränning och genom att gaser från förbränningen kondenserar.
Små partiklar har oftast liten massa, men är många till antalet och tillhör en av de luftföroreningar som ger störst hälsoproblem. De kan genom inandning transporteras in i kroppen och påverka både andningsorganen och hjärt- och kärlsystemen.
Till de akuta effekterna hör hosta, attacker av astma samt kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL).
Studier har också visat att nedsatt lungfunktion kan vara en effekt som uppstår på lång sikt, särskilt hos barn som bor i områden med höga halter av PM2,5.
Källa: Naturvårdsverket