Hamasledaren dog i en flygattack i iranska staden Teheran på onsdagen. Foto: Vahid Salemi

Mordet på Hamasledaren – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande flera frågetecken gällande mordet på Hamas högsta ledare, Ismail Haniya, som mördades i samband med ett besök i Iran på onsdagen.

Hamas och Iran beskyller Israel för attacken – något som Israel inte officiellt kommenterat.

Hur gick det till?

Hamas högsta politiska ledare, Ismail Haniya, var i Teheran för att närvara när Irans nya president Masoud Pezishkian svors in. Vanligtvis är han bosatt i Qatar.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt Hamas dödades Haniya och hans livvakt i ett flyganfall 03.30-tiden på onsdagen. De ska ha befunnit sig i en bostad för krigsveteraner vid tidpunkten.

Det iranska revolutionsgardet säger att orsaken till ”incidenten” inte var omedelbart klarlagd men att den ”undersöks”. Man uppgav också för CNN att man kommer inom kort att gå ut med fler detaljer om mordet och händelseförloppet.

Vem ligger bakom mordet?

Hamas beskyller Israel för att ligga bakom mordet. Detsamma gör Iran men ingen har ännu tagit på sig dådet.

Israels militär sa till CNN på onsdagen att de inte kommenterar händelsen för utländska medier. Några timmar senare publicerade israeliska regeringens pressavdelning en bild på Hamasledaren med texten ”eliminerad” på sin Facebooksida.

Ungefär en timme senare raderades bilden.

Bilden som Israels regering publicerade på onsdagen, men som togs bort en timme senare. Foto: Skärmdump Facebook

Hur ser reaktionerna ut?

Irans president Masoud Pezeshkian säger i ett uttalande att landet kommer att försvara sin ”territoriella integritet, värdighet, heder och stolthet”, rapporterar Reuters.

Hamas kallade attacken feg och uppgav att händelsen inte kommer passera ostraffat.

Fördömanden kommer även från flera andra länder så som Kina, Ryssland och Qatar.

Även Turkiet fördömer dådet och landets president Recep Tayyip Erdogan skriver på plattformen X att ”det är en avskyvärd handling som syftar till att störa den palestinska saken, Gazas ärofulla motstånd och den rättvisa kampen för våra palestinska bröder, samt att demoralisera och skrämma palestinierna.”

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sade att han inte tror att krig i Mellanöstern är oundvikligt, men om Israel skulle bli attackerat, skulle USA hjälpa till att försvara det. Vita huset har valt att inte kommentera händelsen ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet