Finansministermötet sker mot bakgrund av det svenska ordförandeskapet i EU och värd är finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Ministrarna diskuterar bland annat det kärva ekonomiska läget i Europa med inflation och stundande lågkonjunkter. Den stora frågan är hur den framtida tillväxten i unionen ska tryggas.
– EU skulle kunna prestera bättre jämfört med Storbritannien och USA. Det behövs reformer, inte minst när det gäller att utveckla EU:s gemensamma kapitalmarknad, säger Elisabeth Svantesson.
Andra områden som Svantesson lyfter fram är vikten av balans i de offentliga finanserna och hur statliga skatteintäkter måste kunna säkras utan att det påverkar tillväxt och investeringar negativt.
En annan punkt är EU: stöd till Ukraina samt den efterföljande återuppbyggnaden av det krigsdrabbade landet. Ukrainas finansminister deltar under mötet, trots att landet inte är med i EU.
Avtal kring spannmålsimport
– Samarbete och koordiation är centralt i EU:s insatser för att stödja Ukraina. Och vi är fullständigt eniga i att fortsätta ge vårt stöd, säger Svantesson.
Även EU-kommissionens handelskommissionär Valdis Dombrovskis medverkar på presskonferensen. Han berättar att EU nu nått en överenskommelse så att Ukraina kan fortsätta exportera vete, majs och andra grödor till EU via landvägen. Detta eftersom Ukraina på grund av kriget inte längre kan sälja på världsmarknaden då landets hamnar inte är säkra.
Bönder i främst Polen, Slovakien, Ungern, Bulgarien och Rumänien som drabbas negativt av den billiga importen från Ukraina ska få kompensation för minskade intäkter. EU-kommissionen föreslår att 100 miljoner euro sätts av.
– I gengäld häver länderna sina importstopp mot Ukrainska grödor, säger Dombrovskis.