Den tidigare diktatorn stod åtalad, tillsammans med sju av sina säkerhetsrådgivare, för inblandning i dödandet av hundratals demonstranter under det 18 dagar långa upproret vintern 2011 som ledde till att han störtades. Samtliga går nu fria och åtalet avvisas, rapporterar SVT:s korrespondent.
Mubarak stod också åtalad tillsammans med sina söner för korruption, även på den punkten går han fri.
– Jag står utanför rätten här i Kairo, och det är stor ilska bland föräldrarna till de dödade demonstranterna. Rättegången har kallats ’århundradets rättegång’ här i Egypten, säger Stina Blomgren till SVT Nyheter.
Utanför rätten har både Mubarak-anhängare och anhöriga till de dödade samlats.
– Det är mycket poliser här, och också flera ambulanser står här och väntar. Det finns ett stängsel uppe som separerar diktatorns anhängare från de anhöriga. Anhängarna håller upp bilder på Mubarak, gör segertecken och jublar.
”En synd att Mubarak frias”
En av de anhöriga som precis fått beskedet utanför rätten är Salwa Said. Hennes son Tamer Said Hanasi dödades av åtta kulor den 28 januari 2011.
– Mubarak är en diktator, som borde dömas. Att han blir friad i dag är en stor synd, och det visar att det är hans vänner som styr landet i dag, säger Salwa Said till SVT:s korrespondent.
Åtalet mot Mubarak har rivits upp och skjutits upp flera gånger. Den före detta presidenten dömdes redan 2012 till livstids fängelse, men domen revs upp på grund av teknikaliteter. Under den rättegång som följde ändrade flera nyckelpersoner sina vittnesmål. Dessutom läts ex-presidenten även hålla ett långt tv-sänt försvarstal innan domen föll.
Domare: Frias inte från skuld
Nära 900 demonstranter dödades under det 18 dagar långa uppror vintern 2011, som avslutades med att Hosni Mubarak avgick som president och lämnade över makten till militären. Åtalet nu gällde dock 239 av de dödade demonstranterna.
Domaren tryckte på att detta dock inte fråntar Mubarak skulden från år av ”korruption och svaghet”. Domaren passade också på att säga att målen med revolutionen – frihet, bröd och social rättvisa – var motiverade.
Trots domstolens besked förblir dock Mubarak bakom lås och bom, eftersom han dömts till flera års fängelse i ett annat korruptionsmål.