Invånare i en liten by i Naypyidaw-regionen i Myanmar står med sina tillhörigheter i händerna efter de omfattande översvämningarna i landet. Bilden är tagen 13 september. Foto: Sai Aung Main/AFP/TT

Myanmar ber om katastrofhjälp efter orkanen Yagi

Publicerad

Ledaren för Myanmars militärjunta vädjar om hjälp utifrån till följd av det dödliga oväder som tvingat hundratusentals människor från sina hem.

Översvämningar och jordskred har hittills krävt nära 300 människors liv i Myanmar, Vietnam, Laos och Thailand i spåren av orkanen Yagi – det kraftigaste ovädret på decennier som förde med sig enorma mängder vattenmängder när det drog in över regionen förra helgen.

I Myanmar ska översvämningarna ha tvingat över 235 000 människor att lämna sina bostäder, enligt siffror från juntan.

– Våra regeringsanställda måste kontakta andra länder i syfte att ta emot nödhjälp som kan komma de drabbade till del, sade juntaledaren Min Aung Hlaing på fredagen, till den statliga tidningen Global New Light of Myanmar.

Att Min Aung Hlaing, vars makt i princip är absolut sedan militärkuppen 2021, vädjar på detta sätt hör till ovanligheterna.

Katastrofen sker i ett läge där flera miljoner sedan tidigare fördrivits till följd av den konflikt som härjat landet efter det att militären tagit makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.