Polis och demonstranter den 30 juli i Southport. Foto: Richard McCarthy/AP/TT

Myndigheter undersöker om främmande makt påverkat kravallerna i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Desinformation spreds snabbt. Trots motbevisande fakta från polisen bredde upploppen ut sig över Storbritannien. Myndigheter undersöker om Putins Ryssland eller annan främmande makt kan ha påverkat.

Bara några timmar efter knivattacken, där en 17-årig pojke dödade tre flickor i Southport, publiceras ett inlägg på X som påstår att den gripnes namn är Ali al-Shakati. Han hävdas vara en asylsökande båtflykting som funnits på underrättelsetjänsten MI6 bevakningslista – men allt är falskt.

Snabbt plockas det upp av Channel 3 Now, en påstådd nyhetssajt som ska ha kopplingar till Ryssland, skriver The Daily Telegraph. Brittiska myndigheter undersöker nu om utländska stater har bidragit till oroligheterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har sett bot-aktivitet på nätet. Utländska aktörer kan ha varit inblandade i mycket av det, vilket kan ha förstärkt mängden desinformation vi har sett, säger en talesperson för premiärminister Keir Starmer.

Minister i möte med techjättar

Teknikminister Peter Kyle träffade representanter från Tiktok, Meta, Google och X i måndags och varnade för att användare av sociala medier som sprider felaktig information ”inte kommer att ha någonstans att gömma sig”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Starmer har poängterat i ett uttalande att lagen gäller både online och i andra sammanhang.

Ett ordbråk har brutit ut mellan techmiljardären Elon Musk och Keir Starmer sedan Musk skrivit att ett ”inbördeskrig är oundvikligt”.

Premiärministerns talesperson sa att Musks påstående saknar grund och att sociala medieföretag måste ta ett större ansvar.

Kravallpoliser, poliser, Andrew Tate

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur upploppen i Storbritannien började efter knivattacken i Southport. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.