Cyklist och orange rök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fortsatt oroligt i Storbritannien efter knivattacken i Southport där tre flickor dödades. Foto: Reuters

Våldsamma upplopp i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Sedan knivdådet i Southport i början av veckan har våldsamma protester ägt rum i Storbritannien. Under lördagskvällen spårade flera av dem ur och utmynnade i kravaller – och nu har fler än 90 gripits, enligt BBC.

– Detta är meningslösa ligistfasoner av människor som vill ha en ursäkt för att sprida hat och våldsamheter, säger Liverpools borgmästare Steve Rotheram till The Guardian.

Ett 30-tal protester var planerade i Storbritannien under lördagen, och på flera håll blev det våldsamt.

I staden Hull kastade människor tegelstenar mot ett hotell där flyktingar bor, samtidigt som de skrek ”skicka ut dem”, rapporterar BBC. Stenar kastades mot butiker och demonstranter har tände eld på lokaler, skriver The Telegraph.

Tidningen skriver också att affärer plundrades i Manchester. Även i flera andra städer ska demonstrationerna ha eskalerat och ställt till med problem för polisen. Demonstranter kastade alltifrån ölburkar till stolar både på polis och på varandra.

Flera poliser skadades i upploppen och totalt 90 personer har gripits runt om i landet. Inrikesminister Yvette Cooper säger att polisen har regeringens ”fulla stöd” att agera så kraftfullt som möjligt.

– Våld och oordning hör inte hemma i Storbritannien, säger hon till The Guardian.

Starmer: ”Orsakats av extremister”

I fredags kväll sattes en polisstation och flera polisbilar i brand i Sunderland i en liknande protest.

Flera politiker har fördömt de stökiga protesterna.

– Polisen har vårt stöd att ingripa mot extremisterna på våra gator som förstör och sätter skräck i våra samhällen, sa Storbritanniens nyblivne premiärminister Keir Starmer under lördagen enligt Sky News.

I flera städer har motdemonstrationer anordnats, vilka också blivit stökiga då demonstranterna konfronterats med varandra.

”Flod av desinformation”

Polisen tror att en majoritet av personerna som protesterar tillhör extremhögern, skriver The Guardian.

Allt började med att en 17-åring dödade tre flickor med i en knivattack i Southport utanför Liverpool den 29 juli. Kort efter dådet började rykten om gärningsmannens etnicitet och bakgrund spridas som en löpeld. Polisen fick, till följd av ryktesspridningen, till slut gå ut och bekräfta att 17-åringen är född i Storbritannien.

– Vi har sett en flod av desinformation från framför allt högerextremister som försökt använda dådet för att spä på motsättningar mot migranter, säger SVT:s reporter Tomas Thorén.

Redan dagen efter attentatet i Southport blev det kravaller i staden. Bland annat sattes polisbilar i brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.