Både myrsyran, som myrorna producerar i sina giftkörtlar, och kådan innehåller ämnen som dödar farliga mikroorganismer, som bakterier och parasitsvampar.
Blanding bäst
De fungerar delvis var och en för sig. Men det är när de båda blandas som de största effekterna uppnås. Enligt forskarna, som presenterar sina rön i Ecology and Evolution, är blandningen en potent brygd som skyddar myrkolonierna mot olika mikrober.
Forskarna, som är verksamma vid universiteten i Lausanne och Neuchâtel, studerade arten Formica paralugubris, en skogsmyra som är vanlig i Alperna och tillhör samma släkte som vår egen röda skogsmyra.
Under studien noterade man att myrorna släpade hem små bitar av stelnad kåda, så kallad harts, till stacken.
Sprejar för skydd
Genom en serie experiment kunde man slå fast att hartsen, när den sprejats med myrsyra, var ett effektivt vapen mot en av myrornas dödsfiender, en parasitsvamp som sprids genom sporer. Ytan där svampen kunde leva minskade med 50 procent efter att området behandlats med den egenproducerade antibiotikan.
Forskarna misstänker att liknande substanser kan spela en stor roll hos många sociala insekter.
Fakta: Myror
- Djur som lever i stora samhällen, som myror, löper stor risk att råka ut för epidemier.
- För att möta faran har många arter utvecklats olika metoder för att minska riskerna. Ett sätt är att utnyttja kemiska ämnen som produceras av andra organismer. Vi människor använder en rad sådana i våra mediciner, och många insekter inkorporerar giftiga ämnen från växter för att döda farliga parasiter.
- Skogsmyror och honungsbin för med sig stelnad kåda, så kallad harts, från barrträd till sina kolonier. Harsten är rik på antimikrobiella ämnen och den nya studien visar att den i kombination med myrsyra är ett extra effektivt motmedel mot parasiter.
Källa: Ecology and Evolution