Örn attackerar fotograf.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera örnattacker inträffade på kort tid i Norge. Foto: Arvid Flæte.

Mysteriet med örnattackerna kan vara löst: ”Det mest logiska”

Publicerad

I Norge har minst fem personer attackerats av vad experter nu tror är en och samma kungsörn.

En teori bakom de ovanliga örnattackerna är att fågeln i fråga matats av människor.

– Hade den levt sitt normala liv med sina föräldrar så hade det här kanske inte inträffat, säger Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på Sveriges ornitologiska förening Birdlife.

Attackerna har ägt rum på olika platser runt om i Norge och det är mer än tjugo mil mellan några av platserna, trots det pekar mycket på det rör sig om en och samma kungsörn.

– Fåglar är väldigt flyttbara, för en fågel är en sträcka på tio, femton eller upp till hundra mil på en dag inga problem, säger Daniel Bengtsson.

I lördags ägde den senaste attacken rum och en ettårig flicka fick djupa rivsår. I samband med attacken avlivades en kungsörn som man tror även ligger bakom de tidigare fallen.

– Utifrån de bilder man har så tyder mycket på att det faktiskt är samma individ som är inblandad i de här olika attackerna, Daniel Bengtsson.

Örnen har troligtvis matats av människor

Att en kungsörn attackerar på det här sättet är onormalt och ingenting som finns dokumenterat sedan tidigare.

– Det går att förklara med att den kanske har blivit handuppfödd och matats av människor och då när den av en eller andra anledningar inte får det då tror den kanske att den ska få mat av en annan människa, säger Daniel Bengtsson och fortsätter.

– Hade den levt sitt normala liv med sina föräldrar så hade det här kanske inte inträffat.

I Sverige är det olagligt att som privatperson utan tillstånd handuppföda kungsörnar och andra rovdjur.

– Det blir ganska ofta fel när vi människor manipulerar naturen, oavsett vad man har för syfte, men att interagera med naturen på det här sättet riskerar att slå tillbaka på oss själva, som det har gjort i det här fallet, säger Daniel Bengtsson.

Attackerna har skapat rädsla

Enligt Daniel Bengtsson finns det en risk att attackerna kommer leda till rädsla och oro, något som han menar vore olyckligt.

– Vi ser att kungsörnar ska fortsätta vara något fantastiskt i naturen och ingenting man ska behöva vara rädd för, i normala fall är de inte ens intresserade av människor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.