Det var kriget i Ukraina som stod högst upp på agendan under Natomötet på onsdagen. Medlemsländerna enades om ett nytt stort stödpaket på minst 40 miljarder euro vilket motsvarar ungefär 450 miljarder kronor. Beloppet beskrivs som ett minimibelopp som ska skickas till Ukraina nästa år.
– Vi gör det för att vi vill få slut på kriget så snart som möjligt. Det snabbaste sättet att få slut på ett krig är att förlora det, men det leder inte till fred utan bara till ockupation, säger Jens Stoltenberg under en pressträff.
Tidigare har Stoltenberg lanserat ett förslag om ett fem år långt avtal, men det som presenterades under onsdagen är skrivet för ett år.
Ska gå till bland annat vapen
Stödpaketet ska bland annat gå till vapen, soldaters träning och Ukrainas försvarsindustri. Enligt Stoltenberg ska Nato även ta över en stor del av koordinationen av det mesta av det internationella säkerhetsstödet till Ukraina.
– Arbetet kommer att ledas av en trestjärnig general och på högkvarteret i Tyskland kommer vi ha runt 700 personer som ska arbeta med det, säger han.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken tillkännagav även under dagen att de första amerikansktillverkade stridsplanen av modellen F-16 nu är på väg till Ukraina. Totalt ska det handla om 60 plan.
– Planen kommer att flyga i Ukraina den här sommaren, säger Blinken.
Kristersson: ”Så att fred kan uppnås på Ukrainas villkor”
Under onsdagen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff på plats i Washington där han betonade vikten av att fortsätta stödet till Ukraina:
– Målet är att mycket enkelt. Ukraina måste få det stöd som de behöver för att vinna det här kriget och så att fred kan uppnås på Ukrainas villkor.
Kristersson menar att ett nytt stödpaket skickar en ”glasklar signal till länder som invaderar andra länder”.
– Det skulle få enorma konsekvenser för hela den europeiska säkerhetsanordningen om det visar sig att ett land kan invadera ett annat och komma undan.
Under dagen talades det även om Ukrainas väg till medlemskap i försvarsalliansen. Men någon formell inbjudan blev det inte.
Nato skriver däremot i slutdeklarationen att ”Ukrainas framtid finns inom Nato” och att vägen är ”irreversibel”.