Nato om militära närvaron på Gotland: ”Viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Nato kommer att stärka sina styrkor vid Östersjön med anledning av det spända säkerhetsläget och ser positivt på att Sverige gjort det samma på Gotland.

– Det är viktigt för hela Östersjön och strategin i Östersjöområdet, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Enligt Stoltenberg finns det inga andra länder som står närmare Nato i samarbete än Sverige och Finland.

– Vi har en väldigt hög grad av samarbete mellan styrkor och utbyter information med varandra, säger han under en pressträff på måndagen.

Att Sverige förstärkt sin militära närvaro på Gotland under de senaste veckorna ser han som positivt för Natos strategi och medlemsländer i närområdet.

”Vidtar alla nödvändiga åtgärder”

Jens Stoltenberg säger att Nato kommer fortsätta att vidta ”alla nödvändiga åtgärder” för att skydda och försvara alla allierade, vilket innefattar en förstärkning av den östra delen av alliansen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Danmark ska till exempel skicka en fregatt till Östersjön och fyra jaktplan till Litauen, och Nederländerna har lovat att skicka två jaktplan till Bulgarien i vår samt fartyg och trupper till Natos snabbinsatsstyrka, rapporterar TT.

Även Spanien, Frankrike och USA aviserar förstärkningar medan Tyskland stoppat Estland från att skicka tyskbyggda vapen till Ukraina.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uppger också att ett ryskt angrepp mot Ukraina kommer att mötas med starka reaktioner från svenskt håll.

– Det krävs inte en full invasion för att det ska bli sanktioner och andra typer av hårda åtgärder, säger hon.

Stöd genom ökat bistånd

Något stöd till Ukraina i from av militär utrustning kommer dock inte att komma.

– Vi har väldigt starka regler mot vapenexport så det är inte aktuellt för vår del. Men vi stödjer Ukraina på många andra sätt, framför allt genom ett mycket högt bistånd för reformer i Ukraina som vi tror är något av det viktigaste.

Svenska ambassaden avvaktar

Både USA:s och Storbritanniens utrikesdepartement har beordrat anhöriga till personal på ambassaderna i Kiev att lämna landet på grund av det oroliga läget.

Det är dock inte aktuellt för den personal som jobbar på den svenska ambassaden, i nuläget.

– Vi har en beredskapsplanering för ambassaden i Kiev. Precis som vi har för andra ambassader. Men för närvarande ser vi inte att det behövs, säger Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.