Linde: Läget fortsatt väldigt allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen mellan Ukraina och Ryssland stiger. Läget är fortsatt väldigt allvarligt och kanske ännu mer allvarligt de senaste dagarna med olika typer av trupprörelser, säger utrikesminister Ann Linde (S).

I dag möts EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera det allt sämre säkerhetsläget. Även USA:s utrikesminister Antony Blinken deltar på dagens möte, dock via länk.

Den svenska utrikesministern Ann Linde kommer även att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto senare i eftermiddag. Bland annat för att utbyta analyser om läget i Ukraina.

– Syftet är dels att ge varandra information om de analyser vi har, dels att vara noga med vad Sveriges och Finlands linje är i det här och varför vissa saker är särskilt viktigt för Sverige och Finland. Det är väldigt viktigt att vi har den här nära relationen med Nato.

Starka reaktioner

Ann Linde säger också att även ett begränsat ryskt angrepp mot Ukraina kommer att mötas med starka reaktioner.

– Det krävs inte en full invasion för att det ska bli sanktioner och andra typer av hårda åtgärder.

Något stöd till Ukraina i from av militär utrustning kommer dock inte att komma.

Vi har väldigt starka regler mot vapenexport så det är inte aktuellt för vår del. Men vi stödjer Ukraina på många andra sätt, framför allt genom ett mycket högt bistånd för reformer i Ukraina som vi tror är något av det viktigaste, säger Linde.

Ingen ambassadevakuering

Tidigare i dag kom besked om att USA kallar hem anhöriga till ambassadpersonal i Ukraina på grund av den ökade hotbilden från Ryssland. Även Storbritannien kommer att kalla hem delar av sin ambassadpersonal från Ukraina.

I nuläget kommer dock Sverige inte att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev, enligt Ann Linde.

– Vi har en beredskapsplanering för ambassaden i Kiev. Precis som vi har för andra ambassader. Men för närvarande ser vi inte att det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.